szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ hat legnagyobb gazdasága, amely a globális gazdaság GDP-jének csaknem 60 százalékát állítja elő, mindössze a menekültek nem egészen 9 százalékát fogadja be. Közben pedig olyan szegény államok, mint Törökország vagy Jordánia, több millió menekültnek adnak szállást. Ez derül ki az Oxfam segélyszervezet friss jelentéséből.

Tavaly minden rekordot megdöntött a menekültek száma a világon: több mint 65 millió ember volt kénytelen elhagyni a lakhelyét, mert az élete veszélyben forgott. Szíria, Irak és Afganisztán vezeti a listát. A döntő többség megmaradt a saját országában, de több mint 21 millióan külföldre menekültek. A befogadó országok között az első helyen Törökország áll, de szorosan követi Jordánia. Nagyszámú menekült él még olyan szegény országokban, mint Libanon, Pakisztán vagy Dél-Afrika. Ezek a fő befogadó országok a világ GDP-jének mindössze a 2 százalékát állítják elő.


A hat gazdasági nagyhatalom: USA, Kína, Japán, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia a globális GDP több mint 56 százalékát produkálja viszont a menekülteknek csak a 8,9 százalékát fogadja be. Itt a döntő szerepet Németország játssza. Az Oxfam szerint 736 ezer menekült él az országban. Valószínűleg ennél többen vannak, de a státuszuk elbírálása jelenleg is folyik Németországban. A másik öt gazdasági nagyhatalom messze alulteljesít ezen a téren, és ezen nem is igen akar változatni. Sőt, a legtöbb helyen szigorítják a menekültek bevándorlását, mint például Japánban. Az USA szeptember 11-re hivatkozik, mert a merényletek után a törvényhozás korlátozta a problematikus területekről érkező bevándorlást. Az Oxfam bírálja az EU-Törökország migráns megállapodást mondván, az a szegényebb Törökországra hárítja át a menekültek terhét.

Az iszlamista terrorizmus és a migráció összefüggéseit nem boncolgatja az Oxfam friss jelentése, pedig ez a probléma sok gazdag ország közvéleményét befolyásolja akkor, amikor arról kell dönteni: hány menekült jöhet az országba a Közel-Keletről, ahol jelenleg szinte mindenki harcol mindenki ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!