szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napokban volt öt éve, hogy megölték Líbia volt diktátorát, Kadhafit. Az évfordulón a Francia Rádió nemzetközi szolgálatának honlapja feltette a kérdést: Hol van Kadhafi mesés vagyona, amit 42 éves országlása alatt felhalmozott?

Majid Bouden ügyvéd már évtizedek óta líbiai pénzügyekkel foglalkozik és az ő becslése szerint 100 és 400 milliárd dollár közötti összegről van szó. Más szakértők is hasonló nagyságrendről beszélnek. Kadhafi és szűk belső köre ugyanis a líbiai „Jamahirya” mesés olajbevételeit a sajátjaként kezelte. A diktátor személyes felügyelete alatt állt az államkincstár. De Kadhafi nem ült rá a kincsesládára, hanem a modern globalizált pénzügyi rendszer összes lehetőségét kihasználva, külföldi bankokban tartotta és fedő vállalkozásokba fektette be a pénzt.

Majid Bouden szerint ebben a Libyan Investment Authority, tehát az állami befektetési alap volt a kulcsintézmény. Ennek működéséről Choukri Ghanem, Kadhafi egykori olajminisztere és vagyonügyi mindenese tudta a legtöbbet. De őt 2012-ben holtan találták a Dunában, Bécsben. A hivatalos vizsgálat balesetnek minősítette az esetet, de ebben a konklúzióban a líbiai ügyeket ismerők kételkednek. A másik fő illetékes, az alap korábbi hivatalos elnöke is el tudott menekülni a felkelők elől 2011-ben. Először Tunéziába majd Franciaországba, de innen sietve a Dél-afrikai Köztársaságba távozott és jelenleg is ott él. A Kadhafi vagyon után nyomozók szerint a dél-afrikai kapcsolat létfontosságú a klán túlélő tagjainak.

 Kadhafi bőkezűen támogatta az Afrikai Nemzeti Kongresszus apartheid elleni harcát a hetvenes, nyolcvanas években és ezt hatalomra kerülve sem felejtette el Mandela pártja. Tehát a százmilliárdokra rugó vagyon egy része dél-afrikai bankokban van. De a diktátor bízott az évszázados módszerekben is, és hatalmas mennyiségű aranyat ásatott el egy sivatagi rejtekhelyen. Ezt a líbiai hírszerzés egyik korábbi főnöke, Abdullah Sanusi állítja, persze a pontos helyszínről ő sem tud, vagy legalábbis úgy csinál, mintha nem tudna. De a vagyon oroszlánrésze, legalább háromnegyede, szét van szórva a világban.

 A Wikileaks nyilvánosságra hozott egy titkos amerikai jelentést, amely még 2006-ban készült. Ebben az állt, hogy a Kadhafi vagyont jövedelmező ágazatokba, például energetikai és telekommunikációs cégekbe, hotelekbe, médiavállalkozásokba, áruházláncokba és értékes ingatlanokba fektették. Persze ezek egyike sem Kadhafi családi cégeként üzemelt és üzemel ma is. A Panama Papersből derült ki, hogy Kadhafi egykori barátja, Ali Dabaiba terítette szét a befektetéseket fedőcégeken keresztül, a híres panamai pénz- és adóügyi „varázsló kabinet”, a Mossack Fonseca aktív közreműködésével.

Aztán európai bankokban is van néhány tízmillió dollár, de ezeket a számlákat zárolták, nehogy a pénz terrorszervezetekhez kerüljön. A líbiai belső hatalmi viszonyok jelenleg szinte áttekinthetetlenek, káosz, anarchia van. De közben a színfalak mögött a mesés örökségért is harc folyik. Ebben pedig nem csak líbiai szervezetek vesznek részt, hanem a nemzetközi pénzvilág azon szereplői is, akik korábban nagy üzleteket csináltak Kadhafival. Úgyhogy erről a harcról nagyon keveset fogunk megtudni, pedig valamilyen hatása ennek a küzdelemnek is lesz a líbiai hatalmi viszonyok alakulására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!