szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentősen visszaestek az állami beruházások, amióta nem érkezik az EU-s pénz. A vállalatoknak köszönhető, hogy legalább nem két számjegyű a zuhanás.

Óriásit zuhantak a beruházások Magyarországon, amióta véget értek az EU-pénzekből finanszírozott projektek. A KSH friss adataiból kiderül: az idei első három negyedévben, amióta nincsenek uniós fejlesztések, 14,3 százalékkal estek vissza a beruházások. A legfrissebb három hónapos adatokban 9,3 százalékos a visszaesés a tavalyi harmadik negyedévhez képest, de csak a vállalatoknak köszönhetjük, hogy egy számjegyű a zuhanás.

A humánegészségügy és a szociális ellátás ágazata az egyik legnagyobb vesztes, ott egészen durva, 73 százalékos a visszaesés, amióta nincsenek EU-s pályázatok. A nagyobb államigazgatási fejlesztések közt – a közigazgatás, a társadalombiztosítás, és a védelmi beruházások tartoznak ide – 41, az oktatásban pedig 23 százalékos a visszaesés. Az is jól látszik az adatokból, hogy korábban mennyire sok EU-projekt foglalkozott a szennyvíztisztítással, hulladékkezeléssel és az ivóvíz minőségének javításával, ezen a téren csak ebben a negyedévben 79 százalékkal zuhant meg a beruházások száma.

Durván visszaestek a beruházások, ahogy 2015 végén befejeződtek az EU-pénzből finanszírozott projektek.
©

Egyértelmű az is, hogy az állam beruházásai álltak le, miután nincsenek uniós pénzek: a vállalkozások csak 3 százalékkal növelték a beruházásaikat az előző negyedévben, a költségvetésben pedig 57 százalékot esett ez a mutató. Sőt, ha a legalább 50 főt foglalkoztató cégeket nézzük, akkor is az látszik, hogy a piac jobban teljesít az államnál: úgy mértek köztük növekedést, hogy az állami cégek beruházásai visszahúzták a számot.

Vannak persze olyan ágazatok is, ahol jó a helyzet. A kereskedőknél például hosszabb ideje tart a felpörgés, a beruházások 15 százalékkal nőttek. A mezőgazdaságban és a vendéglátásban sincs ok panaszra, mindkettőben nagyjából harmadával több a beruházás, mint tavaly ilyenkor. Az ingatlanügyletekben is közel 10 százalékos növekedést mértek – közben azonban az építési beruházások 21 százalékkal visszaestek. Vagyis a lakásépítések támogatása még nem látszik ezekben a statisztikákban, pedig tényleg egyre több lakásépítési engedélyt adnak ki.

Jól áll a művészet, szórakoztatás, szabadidő elnevezésű kategória is, itt több mint ötödével nőtt a beruházások száma tavaly óta. De mielőtt azt hinnénk, hogy a művészetben látják egyre többen a nagy üzletet, jó tudni: ebben a csoportban is a sportfejlesztések miatt mérhettek növekedést. Az uszodák és tornatermek mellett a versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások okozták a fellendülést, feltehetően a stadionfejlesztések miatt. Itt pedig már elő is kerül a vita: állami pénznek számít-e a tao-támogatás. A kormány szerint nem – pedig ha mégis annak számítanánk, akkor máris kiderülne, igenis van olyan ágazat, ami fellendül az állami pénznek köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Kutatók majomember kimérákat gyártottak, majd a kísérlet végén elpusztították az embriókat

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Egyetemi beruházásokra költenek a járvány elleni védekezési alapból 3 milliárd forintot

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje