Pécs kedvezett egy ingatlantulajdonosnak, miközben másoknak korlátokat állított

Pécs kedvezett egy ingatlantulajdonosnak, miközben másoknak korlátokat állított

Utolsó frissítés:

Szalai Anna Szerző:

Szalai Anna
Szalai Anna

Pécs önkormányzata több ponton is módosította a város építési szabályzatát, hogy helyzetbe hozzon egy helyi vállalkozót, akinek volt üzlettársa korábban közösen üzletelt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével.

A Tüzér utca 1. szám alatti – korábban három különálló, de immáron egy helyrajzi számon összevont – ingatlan tulajdonosának kérésére több ponton is módosították a területre vonatkozó szabályozási tervet. A „szabályozási környezet pontosítása” az indoklás szerint az ingatlan hasznosítására formálódó program miatt vált szükségessé.

Az 5-10 emeletes nagyvárosi, illetve a kertváros találkozásában lévő területen részben épült Lakits laktanyát már elbontották, de a könyvtár és „mozgalmi ház” egységes építészeti nyelven megfogalmazott épülete még ma is áll. A csaknem 1,5 hektáros ingatlant szinte körbe ölelik a Pécsi Tudományegyetem különböző karainak épületei. Így teljesen érthető, hogy a hasznosítás az egyetemi léthez kötődik: a tulajdonos különböző szolgáltató funkciókkal megspékelt apartmanházakat építene ide. A terven két beépítési forma is szerepel, az egyiken két karéjos épület, a másikon több egymáshoz elcsúsztatott tömb képe rajzolódik ki. A terület három oldalról is megközelíthető.

Az apartmanokat elsősorban egyetemistáknak – közülük is inkább a kevésbé költségérzékeny külföldi hallgatóknak - adnák bérbe. A beruházás kedvezőbb megtérülése érdekében a területet átsorolták vegyes településközpont kategóriába. Ezenfelül megemelték a maximális beépítési mutatót is 50 százalékról 60 százalékra, földszintes helyett négyemeletes házak húzhatóak fel. Az építmények magasságát ugyanis 20 méterre növelték 12,5 méterről. Egyelőre nem nyúltak hozzá, de felmerült a szabályozási terv parkolásra vonatkozó szabályainak felülvizsgálata is. Jelenleg minden új lakáshoz parkolót kell építeni, de lehet, hogy ezt 70-75 százalékosra csökkentik.

A beruházói szándék kiszolgálása azonban még itt sem áll meg. Ezzel párhuzamosan - a környék hasonló ingatlanfejlesztéseit, a túlzott beépítést megakadályozandó - az önkormányzat a szomszédos területeken korlátozta a beépítést azzal, hogy egy-egy ingatlanra csak hét lakás építhető maximum 900 négyzetméteren. Ez utóbbi korlát korábban is létezett, a lakásszám maximalizálása azonban új elem – hívja fel a figyelmet Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke, Szigetvár főépítésze, aki szerint semmi sem indokolja, hogy a szabályozási tervet egyetlen befektető érdekei szerint módosítsák, az pedig még kevésbé megmagyarázható, hogy ezzel párhuzamosan korlátozzák a többi ingatlanbefektetés lehetőségét.

A Tüzér utcai ingatlan tulajdonosa egy friss tulajdoni lap tanúsága szerint az U-CampUs Zrt. A pécsi céget tavaly áprilisban jegyezték be. Egyetlen tulajdonosa Czéh-Tóth Márk. A vállalkozó 2013-ban azzal szerzett nevet magának a városban, hogy öt koncessziót is nyert a trafikpályázaton, bár korábban a 24.hu szerint semmi köze nem volt az iparághoz. A trafikokra a Dohányker Trafik Kft.-vel pályázott. Az abban az évben alapított cégnek részben ügyvezetője, részben egy másik cégén keresztül társtulajdonosa volt. A vállalkozás másik tulajdonosa akkoriban Hamar Endre volt. Ő sem sokat foglalkozott előtte dohánnyal, viszont két másik cégben is üzlettársa volt Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének. 2011 elején közösen vásárolták be magukat a JSA Kft.-be, amelynek nevét Hamar & Tiborcz Kft.-re változtatták. Hamar 2013-ban távozott, Tiborcz maradt, a cég neve pedig IBC Projekt Kft.-re módosult. De Hamar nem távolodott el nagyon messzire Tiborcztól. Még abban az évben papíron is bevásárolta magát a Green Investments & Solutions Kft.-be, amely 2010-ben kisbefektetőként szállt be E-OS Innovatív Zrt.-be, amelyben akkor Tiborcz István igazgatósági tag volt. (A cég 2010 és 2013 között a szintén Tiborczhoz köthető Orbán András tulajdonában volt.) Tiborcz 2014-2015-ben volt tulajdonosa a cégnek. A közbeszerzések sokaságát nyerő ELIOS Zrt.-t birtokló Green Investmentből Tiborcz 2015-ben szállt ki a családját ért támadások miatt.