szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Illiberális stagnálás - ezt a vitára ingerlő címet adta tanulmányának Joseph Stiglitz, akit régebben gyakran prófétaként idéztek az unortodox eszmék hívei.

Putyin elnök és követői arra hivatkoznak: az illiberális demokrácia lehetővé teszi a hatékonyabb cselekvést. Ha arról van szó, hogy elnyomjuk a másképp gondolkodókat, akkor ez biztos, hogy igaz – írja az amerikai professzor, aki gyorsan hozzáteszi, a gazdaságban az eredmények siralmasak. Oroszország GDP-je csak a 40%-a Németországénak, és alig több mint az 50%-a Franciaországénak. Az egy főre jutó GDP tekintetében Oroszország csak a 73-ik a listán, nagyon sok egykori szocialista ország megelőzi ezen a téren. Oroszországban csaknem 20 millió ember nyomorog, a várható életkor nemzetközi listáján Oroszország Hondurasszal és Kazahsztánnal van hasonló szinten.

Exportálni szinte csak nyersanyagokat képes. Igaz, hogy néhány katonai területen versenyképes, amint ez a Közel- Keleten megmutatkozik vagy egyes hackertámadások esetében a nyugati világban. Mindez azonban siralmas, hiszen a Szovjetunió több mint 25 éve megbukott, de helyette egy furcsa képződmény jött létre. Nem piacgazdaság és demokrácia, hanem valamiféle haveri kapitalizmus és olyan választási rendszer, amely jobban elfedi ugyan a diktatúrát, mint a szovjet időkben, de az eredmény szinte ugyanaz.

Miért jutottak ide?

Az oroszok jelentős része az amerikai tanácsadókat okolja. Nem teljesen alaptalanul: már 2006-ban megjelent egy részletes elemzés azokról a Harvard-tanácsadókról, akik nyakig merültek a korrupcióba. De Stiglitz professzor szerint nem ez a fő probléma, hanem a nevezetes Washingtoni Konszenzus, amely privatizációt, deregulációt és globalizációt írt elő mindenki számára. Ez súlyos hibának bizonyult, hiszen sokkterápiát irányzott elő. Globalization and its Discontents – 15 évvel ezelőtt ezzel a címmel írta meg bírálatát Stiglitz professzor a sokkterápiával kapcsolatban. Akkor azt válaszolták neki: lehet, hogy rövid távon sok a gond, de hosszú távon biztosan bejön.

 Huszonöt év már elég hosszú táv – közli Stiglitz – az eredmény pedig siralmas: illiberális stagnálás! Ebből pedig nehéz lesz kikecmeregni. Épp azok tartják életben a rendszert, akik a globalizáció kárvallottjai, miközben a szakadék a fejlett világ és az egykori szocialista országok között növekszik. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy a szembenállás az illiberális Oroszország és a Nyugat között ismét drámai mértékben nő, pedig 25 évvel ezelőtt ennek mindenki az ellenkezőjében reménykedett – írja a Nobel-díjas Joseph Stiglitz, akinek cikke a Social Europe című szakmai lapban jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A Nobel-díjas megmondja: ez a globalizáció sötét oldala

Átfogó világszintű megközelítésre és zéró toleranciára van szükség az adóeltitkolással szemben, amely a globalizáció "sötét oldala" – hangsúlyozta Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász az Európai Parlament vizsgálóbizottságának ülésén.