szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Paks II. projekt reális gazdasági értelmezéséhez íme egy újabb adalék: a Roszatom leányvállalata Dél-Oroszországban szélerőműparkokat épít a Gazprom bankjától felvett kölcsönből.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern egyik leányvállalata Dél-Oroszországban létrehozandó szélerőműparkok építésére vett fel jelentős kölcsönt a Gazprom gázipari cég bankjától, a Gazprombanktól. A VetroOGK a 63,1 milliárd rubelt (mintegy 293 milliárd forint) kölcsönt 10 évre vette fel a Gazprombanktól. A tartozást a szélerőművek által termelt energia eladásából fizetik vissza.

Itt a vég kezdete: szélre vált a Roszatom

Magyarországról nézve elképesztő fordulatnak tűnik, hogy az orosz atomenergetikai óriás (értsd: épít, tervez, más ország vezetésénél is lobbizik érte, üzemeltet stb.) szélerőmű beruházásba fogott. Pedig csak annyi történt, hogy a Roszatom a saját jól felfogott érdekeinek engedelmeskedve nem tud többé elmenni ilyen jó üzletek mellett. De ki mondja ezt meg Orbán Viktornak?

Az első, 150 MW teljesítményű szélerőműparkot még az idén elkezdik építeni Oroszország déli részén, az északnyugati Kaukázusban található Adigeföld autonóm területen. A létesítmény jövőre már áramot termel, az árameladásból szármató bevétele évente mintegy 3 milliárd rubel (csaknem 14 milliárd forint) lesz. 

További szélerőműparkok épülnek majd a szomszédos Krasznodari határterületen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Oltóközponttá alakítja irodái egy részét a Google

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szentségtörés Samantha nélkül forgatni a Szex és New Yorkot

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról