szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éveken át nem fizették meg egy cégnek az adóvisszatérítést, most késedelmi kamatokkal együtt járhat vissza a pénz.

Nincs összhangban az uniós joggal, ahogyan Magyarországon szabályozzák az adóellenőrzések késedelmi kamatának megfizetését – mondta ki az Európai Bíróság. Az ügy előzménye az, hogy a gabonakereskedő Glencore Agriculture Hungary Kft. 4,5 milliárd forint adókülönbözet visszatérítését kérte az adóhatóságtól, a NAV azonban ekkor ellenőrzést kezdett a cégnél. Az ellenőrzés évekig húzódott, ez alatt a vállalkozás nem jutott hozzá a milliárdjaihoz, amiért késedelmi kamatot követelt. Az adóhatóság azt közölte: nem fizet, mert a cég megsértette az iratátadási kötelezettségét, ezért lett hosszabb az ellenőrzés. A gabonakereskedő ekkor fordult bírósághoz.

Azt már a magyar bíróság megállapította, hogy az ellenőrzés nem elsősorban a cég miatt húzódott el. Azzal a kérdéssel viszont az Európai Bírósághoz fordultak a magyar bírák, hogy az EU-s irányelvekkel összhangban van-e a magyar jog ezen a ponton. A magyar törvény szerint ugyanis ha bármilyen mulasztási bírságot kiszabnak az ellenőrzés alatt, akkor az egész eljárás végéig felfüggesztik az áfavisszatérítést.

Az Európai Bíróság most úgy ítélt: jár a késedelmi kamat, ha a visszatérítés nem reális határidőn belül történt meg. Azt is kimondták, hogy a magyar jogi szabályozás nem felel meg az uniós jognak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!