szerző:
hvg.hu

Az állam nevében harmadik személy is kérheti kisajátítási eljárás megindítását, ha a kérelemben megjelölt építmény, illetve fejlesztési, beruházási cél a helyi településrendezési tervben vagy a helyi építési szabályzatban szerepel. Az is elegendő, ha bekerült az állami főépítészi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal területfelhasználási engedélyébe – ezt tartalmazza az igazságügyi tárca előterjesztése, amely jelenleg közigazgatási egyeztetésen van. Mi ezzel a gond?

A részletes indoklásban a kisajátítási célok között gyakran szereplő közlekedési fejlesztések mellett az energiatermeléssel, az energiaellátással, az elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal kapcsolatos beruházásokat is nevesítik, és új elemként bekerült a terület-, illetve településrendezés is. A HVG e heti számában idézi Berkecz Balázst, az ellenzéki Együtt alelnökét, aki elsősorban azt a pontot kifogásolja, amelynek értelmében az állam nevében immár magánszemély is kérheti a kisajátítást. Ha maga fizeti a kártalanítás összegét, akkor további versenyeztetés és ellenszolgáltatás nélkül kapja tulajdonba, vagyonkezelésbe vagy használatba az ingatlant. A politikus szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy "fideszes haverok az állam nevében sajátíthatnak ki magántulajdont", ehhez nyújt segítséget a vonatkozó jogszabályok ismételt megváltoztatása.

Az Orbán-kormány megválasztása után szinte azonnal megkezdődött a 2008-ban életbe lépett kisajátítási törvény fellazítása. A HVG cikke lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, arra is kitérve, hogy kik a vesztesek és a nyertesek. A tét komoly, az állam csupán az útépítéshez kapcsolódó ügyletekre évente 10–12 milliárd forintot költ. A jogbiztonság gyengítéséről nem beszélve.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!