szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állam nevében harmadik személy is kérheti kisajátítási eljárás megindítását, ha a kérelemben megjelölt építmény, illetve fejlesztési, beruházási cél a helyi településrendezési tervben vagy a helyi építési szabályzatban szerepel. Az is elegendő, ha bekerült az állami főépítészi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal területfelhasználási engedélyébe – ezt tartalmazza az igazságügyi tárca előterjesztése, amely jelenleg közigazgatási egyeztetésen van. Mi ezzel a gond?

A részletes indoklásban a kisajátítási célok között gyakran szereplő közlekedési fejlesztések mellett az energiatermeléssel, az energiaellátással, az elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal kapcsolatos beruházásokat is nevesítik, és új elemként bekerült a terület-, illetve településrendezés is. A HVG e heti számában idézi Berkecz Balázst, az ellenzéki Együtt alelnökét, aki elsősorban azt a pontot kifogásolja, amelynek értelmében az állam nevében immár magánszemély is kérheti a kisajátítást. Ha maga fizeti a kártalanítás összegét, akkor további versenyeztetés és ellenszolgáltatás nélkül kapja tulajdonba, vagyonkezelésbe vagy használatba az ingatlant. A politikus szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy "fideszes haverok az állam nevében sajátíthatnak ki magántulajdont", ehhez nyújt segítséget a vonatkozó jogszabályok ismételt megváltoztatása.

Az Orbán-kormány megválasztása után szinte azonnal megkezdődött a 2008-ban életbe lépett kisajátítási törvény fellazítása. A HVG cikke lépésről lépésre bemutatja a folyamatot, arra is kitérve, hogy kik a vesztesek és a nyertesek. A tét komoly, az állam csupán az útépítéshez kapcsolódó ügyletekre évente 10–12 milliárd forintot költ. A jogbiztonság gyengítéséről nem beszélve.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Audival húzták a tartálykocsit a havas emelkedőn – videó

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp