Schmidt Máriáék cégének nem kell majd adót fizetnie

Schmidt Máriáék cégének nem kell majd adót fizetnie

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Schmidt Mária kormánybiztos érdekeltségében lévő Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. rendkívüli közgyűlésén szótöbbséggel jóváhagyták, hogy kezdeményezik a cég szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) való nyilvántartásba vételét – írta a Népszava.

A parlament júniusban úgy módosította a szit feltételrendszerét, hogy már tőzsdei cégeknek is érdemes megszerezniük ezt a státuszt – idézte fel a Népszava.

A szit hatálya alá tartozó vállalat mentesül a társasági és a helyi adó alól, és más illetékeket sem kell leróniuk. Viszont a nettó eredménye legalább 90 százalékát ki kell fizetnie osztalékként, ezzel a kisrészvényeseket kívánják támogatni.

A Graphisoft Park SE közgyűlése már döntött a szitté alakulásról, és hasonló spekulációk hajtják az Appeninn árfolyamát is.

A BIF kurzusa július elejéig 500-600 forint körül mozgott, utána derült ki a közgyűlési előterjesztésekből, hogy szitté válhat. Az árfolyam ennek hatására július 14-én 1740 forinton ért éves csúcsra, majd tegnap 1111 forintra zuhant.

A BIF meghatározó tulajdonosai örökségük révén Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának családtagjai, köztük fia Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja.

Szállodái révén feltehetően ugyancsak a szitet alkalmazza majd a Mészáros Lőrinchez, a kormányfő közeli barátjához köthető Opus Global Nyrt. (volt Opimus) is – tette hozzá a lap.