szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fónagy János államtitkár állítja, annyiból jött ki, amennyivel eredetileg számoltak. A kérdés egy részét azonban kikerülte.

Nem emelkedett a Duna Aréna és a kapcsolódó projektelemeinek költsége 2015 tavasza óta – ezt válaszolta Fónagy János az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdésére. A képviselő azt kérdezte, mennyivel fog még drágulni a vizes vb, miután a 2024-as rövid pályás vb rendezési jogát is megkapta Budapest. A rövid pályás vb-ket telente tartják – a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja korábban elmagyarázta, hogy az uszodának csak abban a részében nincs most fűtés, amit lebontanak a vb után, Fónagy megismételte ezt a magyarázatot. Azt a kérdést viszont, hogy mekkora a vb összköltsége, kikerülte, helyette a Duna Aréna 49 milliárdos, szerinte 2015 óta változatlan költségéről írt. Pedig ez csak egy része a vb kiadásainak, nagyjából az összköltség harmadát jelenti.

A kormány egy 2015. májusi rendeletben valóban 49 milliárd forintot szánt a vb-re – csakhogy ez a vb minden létesítményfejlesztéséről szólt, azzal a kikötéssel, hogy a 49 milliárd a maximális összeg lehet, amit elköltenek. A legelső, a Duna Arénáról szóló szerződésben, amelyet még 2015 júniusában kötöttek meg, 38,3 milliárd forintról volt szó. Ezt 2016 novemberében módosították, akkor már 135 millióval drágult az uszoda. Aztán a tavaly év végi nagy pénzszórásban még majdnem 5 milliárdot rádobtak az árra, az indoklás szerint

a módosítást olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket az ajánlatkérő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre.

Sőt, hasonló indoklással idén februárban a tervezési munkák költségét is megemelték 103 millió forinttal. De kötöttek időközben közbeszerzéseket a projektmenedzsmentről, a távhőellátásról – ez menet közben tovább drágultmedencetisztítóról, ahogy az üzemeltetésről külön is. Az egész vb költségei pedig még durvábban elszálltak közben, már a vb megnyitója előtt bőven 100 milliárd forint fölött voltak a kiadások, azóta pedig néhány újabb szerződésmódosítással még tovább nőtt a költség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján

A kormány ma dönt, megnéztük, mire számíthatunk a járványadatok alapján