szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz, hogy valaki a legváratlanabb helyzetekben is talpon tudjon maradni anyagilag, elengedhetetlen, hogy egy biztonsági hálót építsen fel magának vésztartalék, vagyis 3-12 havi költéseinek megfelelő megtakarítás formájában. A következőkben néhány egyszerű tippet adunk ehhez.

Egy amerikai felmérés szerint a háztartások közel fele nem tudna megbirkózni egy 400 dolláros (100 ezer forintos) váratlan kiadással valamilyen hitel igénybevétele nélkül. Hazánkban sem sok jót sejtetnek a közvélemény kutatások. Egy tavalyi felmérés szerint a háztartások közel harmadával fordult elő, hogy egy év leforgása alatt a bevételeik nem fedezték a megélhetési költségeiket. Pedig tervezéssel és kellő tudatossággal könnyen felépíthető egy vésztartalék, amely megoldást adna a szűkös helyzetekre. Nézzük, hogyan is.

Tisztázza, miért fontos megtakarítani

A vésztartalék nagyon hasznos, mert egy váratlan helyzet így nem borítja meg teljesen a családi költségvetést. Lesz mindig egy biztos pont, ahová nyúlni lehet a bajban. Törekedni kell arra, hogy ha valamiért felhasználja, akkor idővel pótolni tudja. Általánosságban is érdemes felállítani célokat, mert így jobban látható, miért is takarékoskodik (például utazás, lakás, a gyermek jövője, egészség, nyugdíj).

Térképezze fel, mire költ

A legfontosabb, hogy megpróbáljon tisztába kerülni azzal, hogy hónapról-hónapra mennyit költ, mennyiből tartja fent az életszínvonalát. Olyan kérdéseket érdemes tisztázni, hogy a kiadásokon belül melyek azok a tételek, amelyek rendszeresen hónapról-hónapra felmerülnek (például számlák, törlesztőrészlet, biztosítás), és melyek azok, amelyek mindig eltérő összeggel jelentkeznek (például alkalmi kiadások, szórakozás).

Ezt vegye figyelembe a vésztartalék nagyságánál

Érdemes átgondolni, hogyan birkózna meg azzal, ha mondjuk egy fél évre valami miatt kiesne a munkából. Mennyi lenne az a pénz, ami az összes létfontosságú kiadását fedezné? Vagy szimplán vegye szemügyre az eddigi legnagyobb kiadással járó hónapot, amikor minden összejött. Annyit lenne érdemes félretenni, hogy ezeket legalább át tudja vészelni a saját erejéből. Hüvelykujjszabályként 3-12 havi kiadással érdemes számolni.

Gondolkozzon először kicsiben

Elsőre nehéz lehet helyet találni a spórolásra a büdzsében, ezért célszerű kicsiben kezdeni. Például induljon el egy napi kávé, vagy csokoládé árával, amivel már havi szinten 5-6 ezer forintot meg lehet spórolni, éves szinten már ez is 60-70 ezret jelent.

Keressen olyan költéseket, amit visszafoghat

Egy kis racionalizáció mindig jól jön, így érdemes időről-időre a rendszeres költségeket is felülvizsgálni. Például spórolhat egy olcsóbb telefon-, tévé- vagy az internet-előfizetéssel. Viszonylag kis erőfeszítéssel az alkalmi költéseket is le lehet faragni, és a felszabaduló összeget megtakarításra szánni. Idővel lehet, hogy egész jól belejön, és olyan helyeken talál megspórolható összegeket, ahol azelőtt nem is gondolta volna.

Gondja át, mennyit ad ki feleslegesen, például mennyit költ, amúgy is egészségtelen ételekre, italokra és káros szokásokra. Vagy figyeljen az akciókra, és próbáljon nem beleesni a féktelen költekezés csapdájába.

Tegye rendbe a pénzügyeit

Lehet, hogy megnyomja a havi kiadásait egy régóta görgetett folyószámlahitel-tartozás, esetleg egy nem ésszerűen használt hitelkártya okozza a gondot. A lakáshitelnél is érdemes résen lennie: egy hitelkiváltással könnyen lehet, hogy jó pár ezer forintot spórol a havi törlesztőn, összességében pedig milliókkal kevesebbet fizet vissza a banknak. Lehet, hogy a bankolásra is feleslegesen költ sokat, pedig lenne egy 1000 forinttal olcsóbb számlacsomag is.

Különítse el teljesen a vésztartalékot

Miután rászánta magát a spórolásra, rendszeres időközönként, például néhány hónap után célszerű az összegyűlt pénzt egy külön számlára elhelyezni. Így véletlenül sem érez kísértést, hogy felhasználja az összeget. Bár alacsony az elérhető nyereség, mégis érdemes a pénzt valamilyen kamatot termelő megtakarításba helyezni, például lakossági állampapírba, ahol aktuálisan 2%-ot hoz a kamatozó kincstárjegy (itt a költségeket is teljesen meg lehet úszni, ha a Magyar Államkincstárnál vásárolunk).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Elkezdték a tömeges oltást Oroszországban

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól