szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalábbis a kelet-kínai Szucsou városban. Három éve zajlik Kínában a vécéforradalom. Három év alatt 68 ezer illemhelyet újítottak fel és építettek 800 milliárd forintból.

Kínában az elmúlt három évben rengeteg pénzt költöttek el nyilvános illemhelyekre. Szucsou városban például QR-kód beszkennelésével lehet 80 centiméternyi vécépapírhoz jutni a nyilvános illemhelyeken, ám aki egyszerre túl sok papírt használ el, annak fizetnie kell. A becslések szerint a QR-kódos megoldással átlagosan 80 százalékkal csökkent a város nyilvános mellékhelyiségeinek vécépapír-fogyasztása. A jövőben még több vécében bevezetik az újítást.

Szucsouban a turisták ma már egy internetes platformon is utánanézhetnek, hogy hol van a hozzájuk legközelebbi illemhely, és mekkora a sor, illetve megjegyzést is fűzhetnek a vécékhez.

Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőn az ország mellékhelyiségeinek fejlesztésére irányuló erőfeszítések fontosságát hangsúlyozta.

Noha Kína immár a világ második legnagyobb nemzetgazdasága, az ország szegény vidéki területein az illemhelyek egy része még mindig rettenetes állapotban van. A különböző tákolmányok és a disznóólak szomszédságában lévő, szabad ég alatti gödrök pedig komoly higiéniai problémákat okoznak.

Kína gazdasági növekedésével párhuzamosan a városlakók életszínvonala is emelkedett, ugyanakkor az ország csaknem 600 millió főt számláló vidéki lakosságának életkörülményei továbbra is fejlesztésre szorulnak.

Hétfői beszédében Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy a nyilvános vécék fejlesztése nem csupán az emberek életszínvonalát javítja, hanem segíthet a turistaforgalom fellendítésében is.

Az elmúlt három évben 20 milliárd jüant fordítottak 68 ezer mellékhelyiség felállítására vagy renoválására az ország turistacélpontjainál, és a következő három évben további több tízezer vécét készülnek üzembe helyezni vagy korszerűsíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene

Ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene