szerző:
hvg.hu

Az ok az egyenlőtlen fejlődés. Kínában és Indonéziában az emberek 90, a Fülöp-szigeteken valamivel több, mint 50%-a véli úgy, hogy valamit tenni kell a társadalmi egyenlőtlenség fokozódása ellen – írja a Világbank friss jelentése, mely a globális gazdaság legsikeresebb régiójával, Ázsia keleti részével foglalkozik.

Kínával az élen ez a régió elképesztő eredményeket ért el, és ebből a lakosság jelentős része is sokat profitált. De nem eleget. Valamivel több, mint 500 millió ember vergődött ki a szegénységből, és csatlakozott a korábban igen vékony középosztályhoz. Ma már a lakosság 60%-a a szegénységi küszöb felett él – ez óriási eredmény, hiszen 2002-ben ez a szám még csak 20% volt – írja a párizsi Le Monde.

Mindez nagyon szép lenne, ha a lakosság többsége nem azt látná, hogy az elit közben észbontóan meggazdagodott. A felső 5% évi 400 dollárral növelte a jövedelmét évente a vizsgált időszakban, míg az alsó 20% esetében ez mindössze 30 dollár volt évente. Vagyis mindenki jól járt, de nagyon eltérő mértékben.

 Ez a vörös szembetegség

 – ahogy Kínában az irigységet nevezik. Ezért is indította meg a korrupcióellenes kampányt Kína első embere, aki nem kímélte a legfelső vezetést sem. Sőt, a kínai sajtó megírta: a legfelső vezetés egyik egykori tagja, aki korábban a belügy főnöke volt, 90 milliárd jüanos családi vagyonnal rendelkezett – ez 12,5 milliárd dollár körül van. Ez csípi a szemét a lakosság többségének, mely még mindig nagyon szerényen él. Különösen azért, mert rettenetesen spórolnia kell. Fennáll ugyanis a veszély, hogy előbb öregszik meg, minthogy annyi pénzt tudna összegyűjteni, amennyi a tisztes öregséghez kell. Ezekben az országokban a nyugdíjrendszer alig-alig működik, az egészségügyi szolgáltatások is hihetetlenül drágák a fizetésekhez képest. Ingyenes vagy olcsó állami egészségügy csak vágyálom ebben a régióban.

Így aztán nem csoda, ha a sikeres országokban is úgy véli a lakosság többsége: nagyon sürgősen tenni kell valamit a dollármilliárdosok további gazdagodása ellen. Ezzel a frusztrációval számolnia kell a nemzeti eliteknek – állapítja meg a Világbank friss jelentése, mely arra mutat rá, hogy a dinamikusan fejlődő ázsiai régióban óriási feszültségek dúlnak a társadalmon belül, mert a szegények és gazdagok közötti szakadék egyre csak mélyül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Jeszenszky Géza: Soros György azért mégsem az ördög

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Bomba robbant az egyik leghíresebb nápolyi pizzéria előtt

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték