szerző:
bankmonitor.hu

A legolcsóbb személyi kölcsönök 10% alatti THM-mel elérhetők. A hitelfelvevőnek nem árt jól átgondolnia, mennyi áldozatot képes meghozni, mert a döntés nemcsak költségekkel, hanem kötöttségekkel is jár.

Hitelfelvételi lázban ég az ország, és amellett, hogy a lakáshitelek iránt nagy az érdeklődés, a személyi kölcsönök is nagyon kelendőek. Erre az év végi hajrá is rásegít, hiszen ekkor hagyományosan felpörög a kereslet a fogyasztási hitelek iránt.

A személyi kölcsön azért is lehet népszerű, mert igénylés után gyorsan folyósítják (3-4 munkanap), ráadásul nem szükséges ingatlanfedezetet mögé rakni, és gyakorlatilag bármire elkölthető szabadon. Ráadásul az alacsony kamatok is a személyi kölcsönöknek kedveznek most, hiszen ha valaki egy hitelkalkulátorral  jobban körülnéz, akkor talál 10% alatti THM-mel kínált kölcsönt.

A személyi kölcsönnél (mivel nincsen ingatlanfedezet) leginkább a jövedelem jellemzői határozzák meg a lehetséges hitelösszeget, és az elérhető kamatokat is. Általánosságban elmondható a bankok árazásáról, hogy minél nagyobb bizonyossággal képes az ügyfél törleszteni a jövedelméből a havi törlesztőt, annál jobb kondíciókat kap. Ugyanakkor a banki gyakorlat alapján arra lehet számítani, hogy a havi törlesztőt maximum a jövedelem 35-40%-áig engedik elmenni (prémium ügyfeleknél tehetnek kivételt).

A Bankmonitor számításában megnézte, hogy 250 ezer forintos jövedelmű ügyfél, a hitelfelvételkor mekkora személyi kölcsönre számíthatna. Ehhez figyelembe vették, hogy legfeljebb a jövedelem 40%-a mehet a törlesztésre, de a hitelfelvevő legalább a keresete 10%-át elköltené ilyen célra. Így az egyes futamidők esetében a legalacsonyabb hitelösszegnél mindig 25 ezret, míg a legmagasabbnál 100 ezer forint törlesztene havonta. Ez alapján a 3 éves futamidő esetében legfeljebb 3,1 milliót vehetne fel, de 7 éves visszafizetésnél már akár 6 millió forintot is.

©

Természetesen a futamidő nagyon sokat számít, mert minél hosszabb időn keresztül fizeti vissza az ügyfél a hitelt, a havi törlesztője is annál kisebb lehet. Persze csalóka a helyzet, mert a hosszabb futamidő esetében összességében több kamatot fizet vissza a banknak. Például, ha 1 millió forintot 10%-os kamat mellett 3 évre vesz fel, akkor összeses 1,16 milliót törleszt a banknak, míg ha 7 évre nyújtja el a visszafizetést, akkor már 1,4 milliót.

Azt természetesen a hitelfelvevő aktuális élethelyzete dönti el, hogy a családi büdzsét milyen mértékben tudja leterhelni. Érdemes átgondolni, hogy még ha az igazolt jövedelem miatt a bank engedné is egy nagyobb hitelösszeg felvételét, végső megéri-e azt igényelni.

Ha valaki hitelben gondolkodik és egyébként a jövedelme 10%-át nem képes megtakarítani, akkor érdemes jól megfontolnia a hitelfelvételt, például csak akkora törlesztőt bevállalni, amit ki is tud mindig gazdálkodni a havi keretből. Ráadásul gondolni kell arra is, hogy az aktuális jövedelmi helyzet meddig tartható fent, hiszen bármi történhet, ami miatt a törlesztési képesség is visszaesik.

Nagyobb értékű fogyasztási cikket még az ünnepi hajtásban is csak nagy körültekintéssel ajánlatos hitelből vásárolni. A személyi kölcsönt inkább olyan célokra célszerű fordítani, mint például a lakásfelújítás, autóvásárlás, vagy egy utazás. Másrészről pedig akkor lehet érdemes most egy nagyobb összegű fedezet nélküli hitelt  választani, ha a közeljövőben nem tervez például lakáshitelt felvenni. Hiszen ekkor egy másik hitel törlesztése negatív irányban változtatja a hitelképességet.

A következő kalkulátorral megnézheti, hogy pontosan mennyi személyi kölcsönt tudna felvenni.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Nemzeti konzultációba bújt egy szombathelyi nyugdíjas

Nemzeti konzultációba bújt egy szombathelyi nyugdíjas

Már nem "Big Fucking Rocketnek" hívják Elon Musk bolygóközi rakétáját, új nevet adott neki

Már nem "Big Fucking Rocketnek" hívják Elon Musk bolygóközi rakétáját, új nevet adott neki

Weber: A nacionalizmus lesz a fő ellenfél az EP-választáson

Weber: A nacionalizmus lesz a fő ellenfél az EP-választáson

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Spanyolország meg akarja vétózni a Brexit-megállapodást

Spanyolország meg akarja vétózni a Brexit-megállapodást