szerző:
hvg.hu

Bár minden ilyen simán menne!

Az EU állam- és kormányfői jóváhagyásukat adják arra, hogy továbblépjenek a Brexit-tárgyalások második, a jövőbeni kereskedelmi viszonyt tisztázó fázisába – ezt Dalia Grybauskaite litván elnök közölte a brüsszeli EU-csúcs második napjának kezdetén.

A jóváhagyás a délelőtti órákban várható, a tárgyalások kezdete pedig valószínűleg jövő márciusban – tette hozzá a litván elnök a Reuters tudósítása szerint.

A tárgyalófeleknek elvileg jövő őszig kell végső formába ölteniük az Egyesült Királyság kilépését szentesítő okiratot, hogy azt még a tagállamok is jóvá tudják hagyni a Brexit tervezett dátuma, 2019. március 29. előtt. London reményei szerint ezt egy kétéves átmeneti időszak követi majd, hogy a kereskedelmi viszonnyal kapcsolatos kérdéseket is tisztázni tudják. Erre az átmenetre is áldásukat kell adniuk még a huszonheteknek, ami szintén ma várható.

A Brexit feltételeiről egy héttel ezelőtt – több mint fél évig tartó toporgás után – született meg a megállapodás az Európai Bizottság és Theresa May brit kormányfő között. Az uniós vezetők már akkor is figyelmeztettek: a késés végzetes lehet, hiszen a neheze csak ezután jön. Valami ilyesmit fejtett ki Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök is péntek reggel Brüsszelben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Megállapodtak a Brexit feltételeiről

A tárgyalások második szakaszának megkezdését javasolja az EU. Erre szűk ötszáz nap van, ezért két év átmeneti időszak várható a britek EU-ból való kilépése, 2019. március 29-e után. A brit kormányfő azt ígérte: garantálják a szigetországban élő uniós polgárok jogait.

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Mi lesz a családi pótlékkal és a gyulai kolbásszal? Avagy mi vár a Brexit után a magyarokra?

Péntek reggel óta nagyjából biztosra vehetjük, hogy lesz Brexit, méghozzá 2019 márciusában. A békés elválásról szóló 15 oldalas megállapodásban azonban ennél több dolgot is tisztáztak a felek, így az a több százezer magyar is választ kaphat a kérdéseire, akiket közvetlenül érint az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból.

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Posztpunk-legenda érkezik ma este a Dürer Kertbe

Annyi pénzt kért Usain Bolt, hogy végül nem szerződtették focistának

Annyi pénzt kért Usain Bolt, hogy végül nem szerződtették focistának

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet