szerző:
Nagy Sándor Gyula
Tetszett a cikk?

A csütörtöki választási eredményeket látva sem a befektetők, sem a turisták nem nyugodhatnak meg. A választás után kialakult helyzetet Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elemezte a hvg.hu-nak.

A december 21-i katalán tartományi választások eredményét sokan sokféleképp fogják értékelni. A spanyol egység mellett kiálló Polgárok pártszövetség (Ciutadanos, C’) örülhet, ők lettek Katalónia legnagyobb pártja. A korábbi katalán elnök, Carlos Puigdemont pártja által vezetett lista az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya, JxC) minden közvélemény-kutatást megcáfolva a legnagyobb függetlenségpárti blokk, és megelőzte a nagy rivális Katalán Baloldali Köztársaságpártot (Ezquerra Republica de Catalunya, ERC).

A függetlenségpártiak megszerezték a leadott szavazatok és a parlamenti helyek többségét is, ami csak az anarchista, radikális kapitalizmus- és rendszerellenes Népi Egység (Candidatura d’Unitat Popular, CUP) támogatásával lett meg. Ez az a szövetség, mely a katalán függetlenségpártok kormányalakításának támogatásáért 2015-ben azt kérte, hogy két éven belül írjanak ki „hivatalos” függetlenségi népszavazást, különben megbuktatja a kormányt. Végül is szinte mindkettőt sikerült is elérnie. Hiszen idén október 1-én a népszavazást is megtartották, és a katalán kormány is megbukott, mivel a spanyol kormány feloszlatta novemberben alkotmányellenes működésre és az alkotmányos rend visszaállítására hivatkozva.

Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) spanyol liberális középpárt vezetősége a választási győzelmét ünnepli az előrehozott katalán regionális parlamenti választások napján
©

Visszatérve a pártokra, a Katalán Szocialista Párt (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) pedig örülhet, hogy még létezik, és 14 százalékos eredményt el, és hogy nem jelentéktelenedett el a másik nagy spanyol országos párthoz, a Spanyol Néppárthoz képest, mely a szavazatok 4 százalékát szerezte meg. A baloldali populista Podemos pártszövetség és a katalán szervezet, a Közös Katalónia (Calalunya en Comú, CeC) a korábbiakhoz képest szintén igen rossz eredménnyel (4,5 százalék) szerepelt.

Összességében a szeparatista, függetlenségpárti pártok a leadott szavazatok és a parlamenti helyek többségét is megszerezték, így a politikai játszma szereplői visszaálltak a hatalmi játszma „start” mezejére, és körülbelül onnan indulhat minden újra, ahol 2015 őszén álltak a dolgok. A választási eredmények és az elmúlt két év tapasztalatai tükrében azonban nem tehetik meg a függetlenségpártiak, hogy nem módosítanak a taktikájukon és a stratégiájukon.

Katalónia komoly gazdasági nehézségekkel küzd. A több mint 3000 közepes és nagyméretű vállalkozás, mely áttette székhelyét a tartományból Madridba, Valenciába és más spanyol tartományba, nem fog megnyugodni az eredményeket látva. Emellett a turisták egy része is megijedt a októberi képsorokat látva a tévében, ez pedig különösen Barcelona gazdaságát érintette érzékenyen. Az új katalán kormánynak olyan politikát kell folytatnia, mely nem elriasztja a befektetőket, a már Katalóniában termelő és szolgáltató vállalatokat, hanem megtartja és esetleg visszaédesgeti őket. Ennek hiányában a jelenleg még csak a székhelyüket áttett cégek a termelést is áthelyehetik, és azzal a munkahelyeket is el fogják vinni. A szóban forgó cégek pedig jelenleg 150 ezer embernek adnak munkát a régióban, és ebben nincsenek benne azok az alvállalkozók, melyek szintén elveszíthetik megrendeléseiket.

Mind a volt katalán elnök Puigdemont, mind az ERC vezető politikusai már tettek olyan nyilatkozatokat az elmúlt egy hónapban, miszerint nem a korábbi, az egyoldalú függetlenség kikiáltásához vezető úton kívánnak továbbhaladni, hanem módosítani kell a végső „nagy cél” eléréséhez vezető stratégián.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tart Brüsszelben
©

A Mariano Rajoy áltat vezetett spanyol kormány bizonyosan különös izgalommal fogja várni az új függetlenségpárti kormányfő személyét, kormányának programját és első lépéseit. Valószínű az a forgatókönyv, hogy az új függetlenségpárti kormány nem fogja élvezni a spanyol kormány teljes bizalmát, és hogy a tartomány pénzügyi döntései felett az idén nyáron akkor ideiglenesen bevezetett központi kontrollt továbbra is érvényesíteni fogják, vagyis a tartományi kormány pénzügyi gyámság alatt lesz kénytelen dolgozni. Hosszú távú, reális megoldási javaslatokat azonban se a spanyol kormány, se a függetlenségpártiak nem tudtak eddig letenni az asztalra.

 A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben