szerző:
hvg.hu

Ennél tovább már nem nagyon fog javulni a mutató. Még többen hagyták el az országot, de aki maradtak, jobban teszik, ha nem esnek ki a munkaerőpiacról, mert nagyon nehéz visszakerülni.

A munkanélküliségi ráta októberben 3,8 százalékra csökkent a 15–74 évesek körében a 2017. szeptember–novemberi időszakban, mely a tavalyi év azonos időszakához képest 0,7 százalékpontos mérséklődést jelent. A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezer fővel, 178 ezerre csökkent.

A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt. Jelenleg 87 ezer férfinak és 91 ezer nőnek nincsen munkája. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 82, a nőknél 66,1 százalék.

A foglalkoztatottak száma nem döntött új csúcsot, de közel jár hozzá: jelenleg 4 millió 450 ezer fő dolgozik, mely 36 ezer fővel (0,8 százalékkal) haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért számot. Ebből 4 160 600 fő dolgozik a hazai elsődleges munkaerőpiacon, mely a 2017. augusztus-októberi időszakhoz képest 8600 fős emelkedést mutat, a közmunkások száma viszont 3 ezer fővel csökkent, azaz jelenleg 183 ezer közfoglalkoztatott van.

A külföldön dolgozók száma 106 ezer fő, mely az előző év azonos időszakához képest 8 százalékot csökkenést jelent. Szeptember-novemberben viszont ismét emelkedés tapasztalható, további 500 fő hagyta el az országot. Egyetlen más statisztika sem létezik, mely ennyire kevés külföldi magyarról tudna, ugyanakkor a KSH elismerte, hogy a befogadó országok hatóságai további kb. 170 ezer magyarról tudnak.

Az ING szakértője, Virovácz Péter szerint egyre inkább a kínálati oldal lesz a szűk keresztmetszet, azaz nem az üres álláshelyek hiánya, hanem a szabad munkaerő korlátossága miatt fog csak csekély mértékben csökkenni a munkanélküliségi ráta, mely 2018 végére kb. 3,5 százalékon áll majd.

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt; a munkanélküliek 42,5 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélküli volt. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint 2017. november végén 258 ezer fő volt munkanélküli, mely az egy évvel korábbi adatokhoz képest 5,7 százalékos csökkenést jelent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kicsit elaludt a Duracell, de végül csak előállt egy használható külső akkumulátorral

Kicsit elaludt a Duracell, de végül csak előállt egy használható külső akkumulátorral

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Erotikus hangulatú videót rendezett egy rendőr ezredes a diáklányokkal

Csökkenie kéne most a benzinárnak, mondjuk miért

Csökkenie kéne most a benzinárnak, mondjuk miért

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak