szerző:
Lengyel Miklós

A kínaiak nem vásárolhatják be magukat a chicagói tőzsdére.

Véletlen egybeesés, de akár szimbolikus is lehetne: a tőzsdefelügyelet Amerikában éppen akkor hozta meg döntését Kínával szemben, amikor ott a legnagyobb ünnepüket, a Holdújévet kezdik meg. Több mint két éven át tipródtak az amerikai hatóságok az ügyön. A külföldi befektetéseket engedélyező hatóság megadta az engedélyt arra, hogy a kínai North America Casin Holdings megvegye a chicagói tőzsde részvényeinek egy részét, vagyis kisebbségi részvényes legyen. Chicagóban kellett a pénz, ezért várták a kínai befektetőket. Hiába!

A tőzsdefelügyelet most úgy döntött: az Egyesült Államoknak nem érdeke ez a kínai befektetés. Egy republikánus honatya sietett megünnepelni a Kína-ellenes döntést mondván, "hosszú háború ért véget, de szerencsére az Egyesült Államoknak olyan elnöke van, mint Donald Trump, aki védelmezi a nemzeti érdeket". Így az üzletből nem lett semmi. Pedig múlt ősszel a kínaiak nagy pompával fogadták Donald Trumpot Pekingben a Tiltott városban. Ahol Trump sietett bemutatni azt a videót, amelyen nyolcéves unokája kínai nyelven énekel és beszél. Aztán hazatérve Amerikába szépen csendben megindította azt a kereskedelmi háborút, melyet a választási kampány idején megígért. Igaz, hogy nem olyan drasztikusan, hiszen akkor 45%-os büntetővámmal fenyegette meg az amerikai munkahelyeket elorzó kínai cégeket.

Trump elsősorban a stratégiai ágazatokat védelmezi a kínaiakkal szemben. A chicagói tőzsde ugyan csak az amerikai részvénypiac 0,5%-át jelenti, de a pénzügy stratégiai ágazat, ezért ott a kínaiak jelenléte nem kívánatos. Januárban a Trump kormányzat megfúrta az Alibaba tervét, hogy felvásárolja a MoneyGram pénzátutalással foglalkozó céget. Az Ant Financial vette volna meg 1,2 milliárd dollárért. Az üzlet fuccsba ment, pedig az Ant Financial az Alibaba pénzügyi vállalkozása. Az Alibaba alapító elnöke, Jack Ma pedig előbb találkozott Donald Trumppal, mint Hszi Csin-ping kínai elnök. Trump a Trump-toronyban fogadta Kína egyik leggazdagabb emberét, aki egymillió új munkahelyet ígért az Egyesült Államokban.

Jack és én nagy dolgokat viszünk végbe együtt

– harsogta akkor Donald Trump. Aztán ez lett belőle. Mindez csak az előszele a nagy viharnak az amerikai- kínai kapcsolatokban- vélik jólértesült washingtoni körökben. Nyár óta folyik ugyanis a vizsgálat arról, hogy milyen kár érte az amerikai cégeket amiatt, hogy a kínaiak lekoppintottak számtalan korszerű terméket anélkül, hogy egy centet is fizettek volna ezért. Ez régóta húzódó vita a kínaiak és az USA között, de nagyon komoly következményei lehetnek. Mit szólnak Pekingben? Egyelőre nyugalomra intenek, de figyelmeztetnek rá : ha kereskedelmi háború lesz, akkor ők is felkészültek. Persze gyorsan hozzáteszik: egy kereskedelmi háború senkinek sem lehet érdeke. Hiszen már a stratégia nagy kínai klasszikusa, Szun ce mester is megmondta: a háborúban az jár jól, aki kimarad belőle.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Ilyen közel még nem volt a lynchi rémálom: érteni nem fogja, csak érezni

Ilyen közel még nem volt a lynchi rémálom: érteni nem fogja, csak érezni

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Itt megtekintheti Orbán Viktor mai meccsnéző partnereit

Itt megtekintheti Orbán Viktor mai meccsnéző partnereit

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült