szerző:
hvg.hu

Egy baranyai kisfalu közmunkásai között vonta meg az "Orbanomics" mérlegét a lap.

Tündérmese
2010-ben a válság közepén lépett hivatalba a második Orbán-kormány, amely az azóta beindult fellendülésnek köszönhetően ma már sikerekről beszél, sőt, Matolcsy György Tündérmesét emlegetett. Cikksorozatunkban bemutatjuk, mennyiben járult hozzá a Fidesz-KDNP gazdaságpolitikája az elmúlt nyolc évben ehhez az eredményhez, mi van a dicshimnuszok mögött, és mire kell számítanunk a gazdaságban, ha a következő négy évben is Orbán Viktor marad a kormány élén.
Friss cikkek a témában

Siklósnagyfaluból közöl riportot a The New York Times, a lap a Baranya megyei község közmunkaprogramján keresztül mutatja be az „Orbanomics”, vagyis a lap megfogalmazása szerint „újraválasztásra készülő szélsőjobboldali miniszterelnök, Orbán Viktor” gazdaságpolitikájának hatását.

A lap felidézi, hogy 2010 után Orbán közmunkaprogramot hirdetett, amelyben a 472 lelkes falu 73 lakója is részt vett. Ennek eredményeként csökkent a munkanélküliség, ám – emeli ki a cikk – a látszat csal, még ha a miniszterelnök hívei ennek ellenkezőjét is állítják.

A lap tudósítója megszólaltatja Lovas Istvánt, az újságíró szerint az emberek azt érzik, hogy sokkal jobban élnek. A számok – amelyeket a lapnak e-mailben válaszoló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is felsorol – valóban ezt mutatják, ám a New York Times a makrogazdasági mutatókon túl más számokat is idéz. Például azt, hogy romlott Magyarország helyezése a PISA-felmérésben, az európai egészségügyi indexben és a korrupciós helyzet is rosszabbá vált az elmúlt években.

Azt is kiemeli a lap, hogy a gazdasági sikereket részben olyan, a kormánytól független tényezők magyarázzák, mint az országba áramló uniós források. A megteremtett munkahelyek csaknem fele – 350 ezer – pedig olyan állás, amelyet a magyarok az EU más országaiban töltenek be.

A cikk ír a kormány „unortodox” eszközeiről, például a magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlásáról. És azt is felidézi, hogy a siklósnagyfalui közmunkások nagyjából 175 dollárt keresnek egy hónapban.

(The New York Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

A sikerpropaganda és ami mögötte van: az Orbán-kormány hét főbűne

Ha csak a számokat nézzük, hihetünk a kormány gazdasági sikerekről szóló nyilatkozatainak, ha viszont a számok mögé nézünk, egészen más kép rajzolódik ki. A mostani kampányban ugyan a migránsozás gyakorlatilag kiszorította az ilyenkor kötelező sikerpropagandát, azért mi igyekszünk megcáfolni a kormány állításait.

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

A Háttér Társaság a köztévének: a homoszexualitás nem betegség, nem lehet gyógyítani, és nem is kell

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó