szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy baranyai kisfalu közmunkásai között vonta meg az "Orbanomics" mérlegét a lap.

Tündérmese
2010-ben a válság közepén lépett hivatalba a második Orbán-kormány, amely az azóta beindult fellendülésnek köszönhetően ma már sikerekről beszél, sőt, Matolcsy György Tündérmesét emlegetett. Cikksorozatunkban bemutatjuk, mennyiben járult hozzá a Fidesz-KDNP gazdaságpolitikája az elmúlt nyolc évben ehhez az eredményhez, mi van a dicshimnuszok mögött, és mire kell számítanunk a gazdaságban, ha a következő négy évben is Orbán Viktor marad a kormány élén.
Friss cikkek a témában

Siklósnagyfaluból közöl riportot a The New York Times, a lap a Baranya megyei község közmunkaprogramján keresztül mutatja be az „Orbanomics”, vagyis a lap megfogalmazása szerint „újraválasztásra készülő szélsőjobboldali miniszterelnök, Orbán Viktor” gazdaságpolitikájának hatását.

A lap felidézi, hogy 2010 után Orbán közmunkaprogramot hirdetett, amelyben a 472 lelkes falu 73 lakója is részt vett. Ennek eredményeként csökkent a munkanélküliség, ám – emeli ki a cikk – a látszat csal, még ha a miniszterelnök hívei ennek ellenkezőjét is állítják.

A lap tudósítója megszólaltatja Lovas Istvánt, az újságíró szerint az emberek azt érzik, hogy sokkal jobban élnek. A számok – amelyeket a lapnak e-mailben válaszoló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is felsorol – valóban ezt mutatják, ám a New York Times a makrogazdasági mutatókon túl más számokat is idéz. Például azt, hogy romlott Magyarország helyezése a PISA-felmérésben, az európai egészségügyi indexben és a korrupciós helyzet is rosszabbá vált az elmúlt években.

Azt is kiemeli a lap, hogy a gazdasági sikereket részben olyan, a kormánytól független tényezők magyarázzák, mint az országba áramló uniós források. A megteremtett munkahelyek csaknem fele – 350 ezer – pedig olyan állás, amelyet a magyarok az EU más országaiban töltenek be.

A cikk ír a kormány „unortodox” eszközeiről, például a magánnyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlásáról. És azt is felidézi, hogy a siklósnagyfalui közmunkások nagyjából 175 dollárt keresnek egy hónapban.

(The New York Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

A sikerpropaganda és ami mögötte van: az Orbán-kormány hét főbűne

Ha csak a számokat nézzük, hihetünk a kormány gazdasági sikerekről szóló nyilatkozatainak, ha viszont a számok mögé nézünk, egészen más kép rajzolódik ki. A mostani kampányban ugyan a migránsozás gyakorlatilag kiszorította az ilyenkor kötelező sikerpropagandát, azért mi igyekszünk megcáfolni a kormány állításait.

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit