szerző:
hvg.hu

Legalábbis a pénzcsapon már ott a keze.

Több tízmilliárd eurót tervez átirányítani Brüsszel a közép-európai térség támogatásából a válság sújtotta déli államokba, elsősorban Spanyolországba és Görögországba - írja a Financial Times. Ráadásul a fennmaradó támogatást is igyekeznek egyre inkább az európai alapértékekhez kötni - ami azzal járhat, hogy Orbán Viktornak (és Jaroslaw Kaczynskinak) le kell mondani a hatalom egy részéről, vagy az uniós pénzekről.

Az összesen 350 milliárd eurós kohéziós alap átalakításáról szóló első vitairatot májusban teszik közzé. A kohéziós pénzek célja, hogy az Unió kevésbé fejlett régióit felzárkóztassák.

A reform legfontosabb eleme, hogy megszűnik az automatizmus, amely gyakorlatilag a GDP alapján osztotta szét a forrásokat. Ennél sokkal részletesebb feltételrendszert dolgoznak ki, amiben helyet kap például az ifjúsági munkanélküliség, az oktatás, a bevándorlás feltételei és az innováció támogatása.

Ezenkívül jogi feltételek és szigorítások is várhatók. Elvárás lehet a jogállami keretek fenntartása, és korlátozzák, mire lehet EU-pénzeket felhasználni, tehát lehet, hogy a felcsúti kisvasutat Bicskéig már nem a közösség pénzéből hosszabbítják meg. Felmerült - a kohéziós támogatásoktól függetlenül - az is, hogy az unió a kormányokat kihagyva finanszírozzon civil szervezeteket.

A Financial Times konkrétan megjegyzi, hogy a változások leginkább Budapestet és Varsót idegesíthetik fel, mivel Magyarország és Lengyelország sok támogatást kapott, de állandó vitában állnak Brüsszellel a jogállamiság és a demokratikus normák területén. Lengyelországból már érkeztek is tiltakozások, amelyek szerint ez a terv a szuverenitásuk sérelmével járna.

Az üzleti lapban megszólaltatott szakértő súlyos vitákra számít, a megállapodást nem lesz egyszerű tető alá hozni. A pontos részletek még kidolgozás alatt állnak, de szinte biztos, hogy a módosíás Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot negatívan érinti.

A lengyelek a 2014-2020-as költségvetési időszakban 77 milliárd, a szlovákok 14 milliárd, a magyarok 22 milliárd euró forráshoz jutottak a kohéziós alapból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

200 ezer forint feletti fizetést kapnak az Aldi kezdő raktárosai

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao