szerző:
hvg.hu

A nőkre viszont épp az ellenkezője igaz. Még Magyarországon is tapasztalható, hogy a nők bérhátrányba kerülnek, ha gyerek mellett kezdenek dolgozni.

Az apák minden európai országban többet keresnek, mint gyermektelen férfitársaik, azonban a nőkre általában ennek ellenkezője igaz. Különösen a közép-európai országokban, köztük Magyarországon tapasztalni, hogy a nők bérhátrányba kerülnek, ha gyerek mellett vállalnak munkát – írja a G7.

A portál cikke szerint az országokban, ahol a nők nagyobb arányban dolgoznak, ott a fizetések sem maradnak le annyira a gyermekvállalás miatt. Ehhez általában rugalmas foglalkoztatási formákra van szükség, vagy hogy az óvodai ellátás és a társadalom támogassa a nők gyermek melletti munkavállalását is.

A nők bérhátrányba kerülését az okozza, hogy a gyermek születése után jellemzően sokáig távol maradnak a munkaerőpiactól, aminek hatására elkopik a tudásuk, a kapcsolati hálójuk pedig elavul.

De ugyanígy igaz a munkahelyi preferenciák megváltozása is, teszik hozzá a cikkben, gyermekvállalás után a nők ugyanis rugalmasabb munkaidőre és stresszmentesebb munkára vágynak.

Lovász Anna, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének kutatója és lengyel kollégája nemzetközi viszonylatban is megvizsgálták az anyák és az apák, valamint a gyermektelenek közötti átlagos bérkülönbségeket, és azt találták, hogy az európai országok három csoportra bonthatóak.

Az első csoportban három dél-európai ország, Görögország, Spanyolország és Olaszország szerepelnek. Itt kevésbé elérhetőek a bölcsődék és óvodák, így az anyák vagy csak rövid ideig maradnak távol a munkától, vagy végleg kilépnek a munkaerőpiacról szülés után.

©

A második csoportban nyugat-európai országok találhatóak (például Belgium, Hollandia, Franciaország), ahol elérhetőek a gyermekellátási intézmények, az anyák pedig nem maradnak nagyon sokáig távol a munkából. Ezekben az országukban az anyák bérhátránya is kicsi.

A harmadik csoportba tartoznak a közép-európai országok, köztük Magyarország, Németország és Ausztria is. Itt az jellemző, hogy anyák nagyon sokáig távol maradnak a munkától szülés után, így itt a legnagyobb a gyermekes nők bérhátránya.

Ezzel szemben, derült ki a kutatásból, a gyermekes apák minden országban többet keresnek a gyermekkel nem rendelkezőknél, melynek alapvetően három oka van: az apák több munkaórában dolgoznak, tudatosabban kérik az előléptetéseket és a fizetésemeléseket, emellett őket pozitívan diszkriminálják a munkáltatók.

Magyarország a gyermekvállalás különösen visszatartja a nőket a munkavállalástól, amely jelenséget erősíti, hogy kevés a bölcsődei férőhely és a rugalmas foglalkoztatási forma – teszik hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége majd' az összes nagyvárosban

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Kupakok ezreivel segítenek egy kislányt Nagyúton

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen