szerző:
hvg.hu

Bár a bankkártyás fizetések száma és összértéke növekszik továbbra is iszonyatosan sok készpénz a gazdaságban.

A magyarok 28 százaléka nem kér a készpénzmentességből – írja a napi.hu a jegybank legfrissebb elemzésére hivatkozva. A lap szerint a készpénz népszerűsége részben magyarázható azzal, hogy még mindig nagyon sokan – a válaszadók 21 százaléka – ebben kapják a fizetésüket, további 5 százalék azok aránya, akik vegyesen átutalással, illetve készpénz formájában jutnak hozzá bevételeikhez. A magyar lakosság kétharmada pedig inkább készpénzzel szeret fizetni, mint elektronikus úton.

A felmérés összegzése szerint „megalapozottnak tűnik az az állítás, hogy a hazai lakosság az európai átlagot némileg meghaladó mértékben preferálja a készpénzes fizetést”.

A napi.hu emlékeztet arra, hogy a  kormány és a jegybank már évek óta harcol a készpénzmánia ellen, egyelőre kevés sikerrel. 2008-ban a forgalomban lévő készpénz 2206 milliárd forint volt, 2011 elején 2312 milliárd forintra rúgott, idén áprilisban pedig 5343 milliárd forintnál járt. Tehát nem csökkent, hanem jelentősen nőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!