szerző:
Lengyel Miklós

Az Európai Uniót és Kínát egyaránt az USA ellenfelének nevezte Trump a kereskedelmi háborúban, éppen akkor, amikor az európai vezetők Pekingben tárgyalnak a szokásos éves csúcstalálkozón. Jean-Claude Juncker és Donald Tusk Li Ko-csiang miniszterelnökkel cserélt eszmét.

A kínai kormányfő nemrég Európában járt. Szófiában a 16+1 csúcstalálkozón vett részt, vagyis közép és kelet-európai vezetőkkel tárgyalt. Li Ko-csiang cáfolni volt kénytelen azt a brüsszeli vádat, hogy az Európai Unió megosztására törekszik. Nemcsak ez nyugtalanítja Kína gazdaságpolitikájában Brüsszelt, hanem az, hogy a Mennyei Birodalom piaca még mindig nagyon zárt a külföldi befektetők előtt.

Erre utalt pekingi sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker. A kínaiak persze figyelmes vendéglátók: épp a csúcstalálkozóra időzítették a bejelentést, engedélyezik a BASF óriási, 10 milliárd dolláros petrolkémiai komplexumát. Jüan Feng, a pekingi Reform és Fejlesztési bizottság külföldi befektetéssel foglalkozó osztályának vezetője a China Dailynek elmondta: egyre kevesebb olyan ágazat van, ahol nemzetbiztonsági okra hivatkozva nem engedélyeznek külföldi beruházást. Megy ez, ha van rá akarat- hangsúlyozta Jean Claude Juncker Pekingben. Li Ko-csiang miniszterelnök arról beszélt, hogy Kína továbbra is kiáll a globalizáció és a szabadkereskedelem mellett. Teszi ezt annak ellenére, hogy Trump elnök összesen 200 milliárd dolláros csomaggal fenyegette meg Kínát, és ennek egy része már hatályba is lépett. Washingtonban épp most közölték: az EU tagállamok cégei nem kapnak mentességet az iráni szankciók alól, ha azok ősszel érvénybe lépnek.


 Összefog-e az Európai Unió és Kína Trump ellen?

Aligha. A South China Morning Post című hongkongi lapnak egy vezető uniós szakértő nyilatkozott. Luca Jahier elmondta: hiba lenne belemenni abba az utcába, hogy Trump erőfitogtatására hasonló módon válaszoljanak. Az európaiak ezt már sokszor kipróbálták, és látták, hogy nem megy. A végén mindenki rosszul jár. Az európaiak már csak azért sem szövetkeznek a kínaiakkal Trump ellen, mert sokban az amerikaiaknak adnak igazat. Brüsszelben is éppúgy látják, mint Washingtonban: Kína akadályozza a külföldi cégek piacra jutását, miközben saját cégei vígan nyomulnak előre Európában és Amerikában. A szellemi tulajdon körüli vitákban is osztják Európában Trump nézetét: a kínaiak gátlástalanul lenyúlják a külföldi szabadalmakat anélkül, hogy fizetnének értük.

Az Európai Unió Trumppal szemben nem Kínával fog össze, hanem a WTO szerepét kívánja erősíteni - mondta Donald Tusk Pekingben. Ebben egybeeshetnek az európaiak és a kínaiak érdekei. Tusk egyébként Trump Twitter üzenetét arról, hogy az Európai Unió az Egyesült Államok ellenfele lenne, fake news-nak nevezte a kínai fővárosban- hangsúlyozva, hogy épp ellenkezőleg, az EU és az USA jó barátok. Donald Tusk egyúttal mindenkit felszólított, de elsősorban az EU-t, az USA-t, Kínát és Oroszországot, hogy ne rombolják le a világkereskedelem rendszerét, hanem épp ellenkezőleg, erősítsék meg azt, mert ez a béke alapja.

Trump, aki az élen jár a rombolásban, hétfőn Putyinnal tárgyal Helsinkiben. A német külügyminiszter figyelmeztette, hogy miután Oroszország foglyának nevezte Németországot, most ne kössön alkut európai szövetségesei feje fölött Putyinnal. Trump valószínűleg fütyül a figyelmeztetésre, a hétvégén közölte, 2024-ig akar a Fehér Házban maradni. Vagyis hosszú távra játszik éppúgy, mint a kínaiak. Az európai vezetők alatt azonban inog a szék, jövőre parlamenti választásokat tartanak, és senki sem tudja megjósolni, hogy milyen összetételű lesz az új Európai Parlament, melynek azután a világ legnagyobb gazdasági közösségének kellene irányt mutatnia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!