szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Határidőig a károsultak fele jelentkezett az állami kártalanításra, mert a jogosultság feltételei például a Szeviép leányvállalataival szerződött, és az időközben elhunyt vállalkozók rokonait is kizárták az igénylésből. Most jelentősen bővülhet a kör.

Kétszer annyian is jelenkezhetnek kártalanításra, mint eddig, ugyanis szélesre tárta a kártalanításra jogosultak körét a kormány a Szeviép ügyében, a részletek a csütörtöki Magyar Közlönyben jelentek meg. Egy korábbi rendeletben is biztosított az állam lehetőséget a kártalanításra, de akkor a jogosultságból kizárta azokat a vállalkozásokat, például amelyek a Szeviép alvállalkozóival álltak szerződésben, illetve azok sem nyújthattak be igényt, akik csupán a kintlevőséget megörökölték. A most megjelent rendelet lényegében a pénzintézeteket, vagy a fővállalkozó vezető beosztású tagjainak hozzátartozóit zárja ki a jogosultságból.

A Szeviép a 2008-as pénzügyi válság éveiben került nehéz helyzetbe, 2010 – ben csődöt is jelentettek, majd a cég felszámolása is megindult. Az azt megelőzően több uniós projektet is bonyolító cég építette az M43-as sztrádát is, ezzel a beruházással kapcsolatosan, az abban munkát elvégző több száz alvállalkozót nem fizetett ki a cég. Időközben nyomozás indult a Szeviép ellen, majd 2015- ben vádat is emeltek három cégvezető ellen csődbűntett gyanújával, az eljárás jelenleg is folyik a Szegedi Törvényszéken.

A Czeglédi Csaba „ügyében” ki nem fizetett iskolaszövetkezeti diákok kártalanításhoz hasonlóan, rendhagyó módon, az állam kártalanítást hirdetett a Szeviép károsultak számára is, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint most lényegében azok a vállalkozások, amelyek még nem húzták azóta le a rolót, meg is kapják a pénzüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!