szerző:
hvg.hu

Az Európai Számvevőszék az egész rendszert bírálja új jelentésében.

Az unió felzárkóztatási politikája keretében támogatott projektek kiválasztásakor még ma sem az elérhető eredményekre koncentrálnak, hanem a kiadási összegeket nézik és azt, milyen teljesítmény érhető el – állapította meg az Európai Számvevőszék.

Az EU régóta próbálja hatékonnyá tenni a kohéziós politikát, ám a mostani vizsgálat szerint ez a tagországokig nem ért el. A számvevőszék ráadásul azt is megállapította, hogy az utóellenőrzés (monitoring) hiányosságai miatt azt is nehéz értékelni, hogy az uniós finanszírozás milyen mértékben járult hozzá az EU és a tagállamok céljainak megvalósulásához.

Nem kis pénzről van pedig szó: az EU 2014-2020 között a rendelkezésre álló pénzt egyharmadát, 350 milliárd eurót fordít a kohéziós célokra, például munkahelyteremtésre, az életminőség javulására. A mostani jelentés elkészítéséhez a számvevők összesen hét, négy tagállamban (Cseh Köztársaság, Franciaország, Olaszország és Finnország) végrehajtott programhoz tartozó projekteket vizsgáltak meg.

Ami pozitívum: a számvevők szerint a potenciális kedvezményezetteket kellő mértékben tájékoztatták, és megfelelő támogatást nyújtottak számukra az uniós finanszírozás igénybe vételéhez. Az viszont már szintén rossz, hogy a projektek kiválasztására többnyire a pályázatok beérkezési sorrendjében került sor, tehát nem pontozták és egymáshoz képest nem rangsorolták őket. Így nem lehetett szavatolni, hogy a legjobb projektek részesültek finanszírozásban.

A Számvevőszék ajánlásokat is tett, elsősorban azt, hogy a tagállamok hasonlítsák össze a projektpályázatokat, írják elő a kedvezményezetteknek minden egyes projekt tekintetében legalább egy valódi eredménymutató meghatározását, és a pályázatokra vonatkozóan végezzék el a várt eredmények és mutatók értékelését. A bizottságtól pedig azt várja el a szervezet, hogy határozzon meg az eredményességet mérő mutatókat.

A jelentés itt érhető el magyar nyelven.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!