szerző:
hvg.hu

A gazdasági teljesítményünk közel hatoda eltűnne, ha nem lennénk EU-tagok.

Mire lennének képesek az európai országok EU nélkül? Ezt számolta ki a Banque de France egy tanulmányban - szúrta ki a portfolio.hu. Az elemzés minden egyes tagállamról kiszámolta, milyen veszteségekkel járna, ha nem volna uniós tag, és arra jutott: a 28 ország közül Magyarország járna a legrosszabbul.

Érdemes persze fenntartásokkal kezelni egy ilyen elemzést, annyira komplex hatása van a gazdaságunkra az uniós tagságnak. Az viszont így is látványos, hogy a tanulmány szerint a magyar GDP 2016 végén 14,2 százalékponttal volt magasabb annál, mint ha az EU-csatlakozás helyett csak egy egyszerű szabadkereskedelmi övezetbe léptünk volna be.

Ha egyoldalúan kilépnénk az EU-ból, a GDP 15,2 százalékkal csökkenne, ez a legnagyobb visszaesés volna minden egyes ország közül. A Brexitnél például úgy számolnak, hogy a GDP-je 2,4 százalékát bukná el Nagy-Britannia. De még a hozzánk hasonlóan szintén kicsi és nyitott gazdaságnak számító Szlovákia és Csehország is csak 11-12 százalékot vesztene.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!