Sargentini: nincs semmi bajom Magyarországgal

Sargentini: nincs semmi bajom Magyarországgal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A képviselő szeretné, ha már az idén lépnének a tagországok a jelentése elfogadása után.

Judith Sargentin elégedett a szavazás eredményével – a zöldpárti képviselő szerint a 69 százalékos többség elegendő támogatás a számára a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentéséhez. A holland zöldpárti képviselő abban is biztos, hogy a kormány ennek hatására nem változtat az álláspontján: „ha így gondolkozna, ezt eddig is megtehette volna” - emelte ki a szavazás után az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Elutasította a magyar kormánynak azt a vádját, hogy nem vizsgálódott kellő alapossággal. Megemlítette, hogy ő maga szeretett volna hivatalos küldöttséget küldeni az országba, ám ezt saját bizottsága, a LIBE néppárti többsége – a Fidesz szavazataival is – elvetette. Azt is tagadta, hogy a magyar nép ellen szólna a jelentést, szerinte az a többi 27 országnak szól, akik a Tanácsban dönthetnek egy esetleges eljárásról. Erre egyébként nincs semmilyen határidő, ám reméli, hogy a jelenlegi féléves EU-elnökséget adó Ausztria nem fog késlekedni. Szerinte ez azért is fontos lenne, mivel Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn maga is jelezte, hogy pártjával, az ÖVP-vel támogatja a jelentést.

Azt is hozzátette, nem szeretné, hogy a 7. cikk szerinti eljárás EU-forrásokat elvonásával járojn.

Sargentini visszavágott az Echo TV tudósítójának faék egyszerűségű kérdésére is, amelyben annyit vetett fel: „magának mi a baja Magyarországgal?” A politikus sorolta, milyen értékeket tart nagyra az országban, és kijelentette: nem az országgal van baja, hanem a kormányával, amely jogokat vesz el polgáraitól. „Ezt a kérdést szerintem saját magának kellene feltennie” - vágott vissza a riporternek.

A Sargentini-jelentés szavazásáról és következményeiről szóló élő közvetítésünket itt éri el.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások