Az Orbán-haverok gazdagodásáról készített rajzfilmmel kampányolnak az európai liberálisok

Az Orbán-haverok gazdagodásáról készített rajzfilmmel kampányolnak az európai liberálisok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Garancsi István, Tiborcz István, Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc rajzolt figuráival magyarázzák, mi történik az EU-pénzekkel Magyarországon.

Hogyan kerülnek a Magyarországra érkező EU-s támogatások Orbán Viktor családjához és barátaihoz? Ezt mutatta be egy két és fél perces videóban az Európai Liberálisok és Demokraták szövetsége, az ALDE. Úgy tűnik, a magyar helyzet valóban téma lehet a 2019-es európai parlamenti kampányban, az ALDE legalábbis üzent azoknak is, akik más országokban szeretnének az Európai Néppártra szavazni: a voksukkal Orbánékat is támogatják.

A videó szerint Orbán Viktor dönti el, ki lehet gazdag Magyarországon. Mészáros Lőrinc az ötödik leggazdagabb magyar lett (ebben az ALDE még finom is, más számítás már a második helyre teszi az egykori gázszerelőt), de bemutatják Tiborcz István gazdagodását is. 2010 és 2016 között Mészáros, Tiborcz, Garancsi István és Simicska Lajos összesen 1,88 milliárd eurót kapott az EU-s pályázatokon, a szerződéseik átlagosan 13-szor voltak értékesebbek, mint más közbeszerzések. Eközben egyetlen más ország sincs, amely arányaiban ennyi pénzt kapna az uniótól – teszik hozzá.

Az ALDE frakcióvezetője, Guy Verhofstadt arról írt, amikor a kormány újabb kampányakcióba kezdett a Sargentini-jelentés elfogadása után: Orbán az adófizetők pénzén terjeszt hazugságokat.

Hozzászólások