szerző:
hvg.hu

Megkezdődtek a Gellért-hegyre tervezett sikló építésének munkálatai, amiről azonban egyelőre sem a beruházó, sem a főváros nem kívánt tájékoztatni. Előbbi végül az után árult el néhány részletet a G7-nek, hogy a lap újságírója a környéken dolgozó munkásoktól hallott az építkezésről.

A G7 azt írja, hogy az Erzsébet híd budai hídfőjénél egyre növekvő földkupacok nemcsak a Főtáv beruházását jelzik: a siklóprojekthez kapcsolódó régészeti feltárás is elindult a területen.

Siklót már a XIX. században is akartak építeni az akkor még lakatlan, szőlőtermesztésre használt hegyre, de a kilencvenes évektől aztán kisebb-nagyobb kihagyásokkal többször előkerült az ötlet. Jelenleg a Gellérthegyi Sikló Beruházó Szolgáltató Kft.-nek van hatályos szerződése a beruházásra, a cég szerint megvan minden szükséges engedélyük, és most kezdik az egyeztetéseket a budapesti városvezetéssel a részletektől.

A befektetők azt közölték, hogy a sikló a Hegyalja út elejétől, egy, a hegy gyomrában kialakított megállóból indulna, és a Citadella sétánynál lenne a másik végállomása. Az első szakaszon a föld alatt futna, az Orom utca vonalától pedig a földfelszín felett. Egy-egy kabinba negyven ember férne be, a jármű pedig 72 másodperc alatt tenné meg a teljes utat.

A beruházó buszparkolót is tervez építeni az alsó végállomáshoz, amelyben 13 busz férne el, illetve egy pavilont kávézóval és két kisebb üzlettel az Erzsébet hídról levezető felüljáró alá.

A projektcég tulajdonosa, Bató András azt nem árulta el, hogy mekkora költségvetéssel számolnak, miből finanszírozzák a beruházást, illetve hogy mikortól meddig tart majd az építkezés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Lehet, most végre tényleg megépítik a gellérthegyi siklót

Halvány reménysugár látszik ismét a Rác fürdőtől induló gellérthegyi sikló megépítésére. A friss becslések szerint a beruházás több mint négymilliárd forintba kerülne, de viszonylag gyorsan megtérülhetne. Feltételek persze vannak bőven.

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban