szerző:
hvg.hu

Alexander Stubb bejelentette, hogy jelölteti magát az Európai Bizottság elnöki posztjára.

"Fekete-fehér kérdés: ha a Fidesz elfogadja az EU alapértékeit, maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha pedig nem, akkor mennie kell" – így válaszolt arra a kérdésre Alexander Stubb finn politikus, hogy kizárná-e a magyar pártot az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjából. A volt finn miniszterelnök ezt azon a strasbourgi sajtótájékoztatón közölte, ahol bejelentette: jelölteti magát az EPP csúcsjelöltjének, ami végső soron az Európai Bizottság új elnöki címére való jelöltséget jelenti.

Stubb a Financial Timesnak is hasonlóan nyilatkozott, ahogy az interjúban, úgy most is arról beszélt, hogy a kérdésről már az októberi EU-csúcsot megelőző EPP-találkozón tárgyalni kellene a pártcsaládnak. Ő ugyan nem tagja az EP-nek, de a Fidesz frakciójával egyórás beszélgetést folytatott erről – mondta el, és hozzátette: maga is meglepődött, hogy a jelöléséről szóló sajtótájékoztató első kérdése éppen a Fidesz kizárására vonatkozik majd. Válaszában azonban kizárást nem említett, csupán annyit mondott, hogy az unió alapértékeiről nem lehet alkudozni, Magyarországon pedig jelenleg ezzel kapcsolatban problémákat lát.

Stubb ellenfele Manfred Weber német politikus, az EPP frakciójának vezetője szeptember elején jelentette be, hogy jelölteti magát Spitzenkandidatnak. A párt novemberben, Helsinkiben dönthet arról, kettejük közül kit választ majd. A tét nem kicsi, hiszen ennek a pártnak van a legnagyobb esélye arra, hogy a legtöbb mandátumot szerezze meg a jövő évi EP-választáson, így a rendszerben a szervezet nevezheti meg Jean-Claude Juncker utódját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Prőhle ma már írna egy előszót a sokat kritizált kiállításához

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is

Frissített a Google, hogy ön szórakozva tanulhasson programozni is