Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Egyre csökken a fogyasztás, és vele együtt a termelés is.
A káposztafélék fogyasztása évről évre csökken Magyarországon, és a kereslet mérséklődése visszaveti a termelést is: a hazai fejeskáposzta-termés mennyisége ebben az évtizedben 2017-ben volt a legkisebb – írta a Világgazdaság hétfőn az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentése alapján.
A fejes és a vörös káposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került. Az idén az első fél évben a behozatal 15 százalékkal, 1,91 ezer tonnára csökkent.
Az Európai Unióban évente átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Az unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol a 2016., valamint a 2017. évi káposztatermés is meghaladta az egymillió tonnát. A közösség belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr Hollandia, a legnagyobb importőr Németország volt 2017-ben – írta a lap.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.