szerző:
Balla Györgyi

Negyven olyan település van ma az országban, ahol teljes a foglalkoztatottság. Ezek egyike Rábaszentmiklós.

Dél van, szokatlanul meleg a Rábaszentmiklós széli földeken. Középkorú asszonyok hajolnak földig, szedik az érett batátát az önkormányzat parcellájában. „A szomszédos terület is a miénk” – mutat a parlagon maradt földre a polgármester. „A téeszek idején selyemhernyót tenyésztettek itt, selymet akartak gyártani, voltak azért elvetélt ötletek” – nevet fel Németh Szabolcs. A selyemgyárból azóta sem lett semmi, ötletek viszont kellenek, annak ellenére is, hogy már rég nincsenek téeszek.

©

Az egyik ötlet az, hogy közmunkások, 4 nő és 2 férfi, tavasszal egynyári virágokat, ősszel pedig édesburgonyát, csemege- és fűszerpaprikát termesztenek. Jut belőle az időseknek, az óvodásoknak, a maradékot pedig eladják. „Ordító bevételekről nem beszélhetünk – mondja a polgármester – egy évben nagyjából 2 millió forintot keres rajta az önkormányzat, és mindenki dolgozik.”

©

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái szerint ma Magyarországon 40 olyan település van, ahol nincs munkanélküliség. Ez a szám 2016-ban még 36 volt, míg 2013-ban 17. Az osztrák határhoz közeli, Sopron környéki és mosoni települések a legszerencsésebbek, Győr-Moson-Sopron települései közül például 13 falu is szerepel a listán. Ezek egyike Rábaszentmiklós.

"Ez van, ezt kell szeretni"

A faluban 140-en laknak, sok az idős, nyugdíjas. „Gyerek annyira nincsen” – magyarázza a polgármester, hogy a hatvanas évekhez képest a felére esett a lakosságszám. Másik két településsel, Mórichidával és Árpással vannak körjegyzőségben. Mórichidán dolgozik a jegyző, ide járnak a gyerekek óvodába, iskolába. Bölcsőde egyik településen sincs. Rábaszentmiklóson a posta, a bolt és a kocsma is rég bezárt. Az alapvető élelmiszereket kisteherautókkal hozzák a faluba. A háziorvos hetente kétszer jön. „Falusi viszonylatban jó a közlekedés, az első munkásjárat hajnali fél 5-kor indul, az utolsó este 8 után. Ami szívfájdalmam, hogy Győrbe könnyebb busszal eljutni, mint Tétre, hiába van Téten a legközelebbi szakorvosi rendelő. Sajnos ez van, ezt kell szeretni” – mondja lemondóan Németh Szabolcs, aki társadalmi munkában vezeti a falut, főállásban gépész Győrben, az Audinál.

©

– Hogy szólítják a gyárban? Polgármester úr?

– Nem – neveti el magát, Jenőnek hívnak.

Azt mondja, szerencsés a műszakbeosztása: két napot az Audi-gyárban dolgozik, kettőt a hivatalban. 2006 óta vezeti Rábaszentmiklóst, előtte négy évig képviselő volt.

Németh Szabolcs, polgármester
©

Az, hogy a faluban ma nincs egyetlen munkanélküli sem, szerinte több dolognak köszönhető:

  • a közmunkaprogramnak,
  • Győr, Csorna, Tét közelségének,
  • az Audinak.

Mégis úgy látja, „verejtékes munka” volt elérni, hogy „aki él és mozog, az dolgozni menjen, vagy most, reggel jöjjön haza”. Van, aki a mezőgazdaságból él, családi gazdálkodó. Akad építési vállalkozó, olyan, aki Ausztriába ment dolgozni, a többiek a közeli gyárakba járnak, Győrbe, Csornára, Tétre, vagy közmunkások. Így néz ki a teljes foglalkoztatottság az ország nyugati felén, közel a határhoz és a kormány egyik kedvenc multijához.

„Ha nem lenne itt az Audi, nem vagyok biztos benne, hogy nem azon a szinten lenne a falu, mint néhány alföldi település” – véli a polgármester. „Az autógyárban nem probléma elhelyezkedni, több műszakban, szalag mellett, minimum 8 órában, havonta nagyjából 180-200 ezer forintért” – teszi hozzá. A közmunkások ennél jóval kevesebbet kapnak: a napi 8 óráért havi bruttó 81 ezer 530 forint jár. Ebből valamivel több, mint 50 ezer forint marad. Németh Szabolcs szerint szegénység nincs a faluban, az emberek mégis panaszkodnak. Kevés a pénz.

©

„Ha kisüt egy kicsit a nap, itt meleg van” – vezet az egyetlen ép fóliasátor alá egy alacsony, kissé hajlott hátú asszony. A szomszéd fóliát megtépte a vihar, „abban csemegepaprika van”. A kert az egyházé, az önkormányzat bérli. A nő mutatja, "ez itt fűszerpaprika, tegnap szedtük". 55 éves, két nyelven beszél, építészmérnökként végzett, most közmunkás. Munkatársának csak két éve hátra a nyugdíjig, addig dolgozna a faluban. Nem biztos, hogy tud. A kormány ugyanis azt tervezi, hogy 2020-ig fokozatosan 150 ezerre csökkenti a közmunkások számát az országban. Így akarja elérni, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el. Míg 2016-ban volt olyan hónap, hogy 240 ezer embert foglalkoztattak közmunkásként, mára nagyjából 100 ezerrel kevesebben lettek. Ennek megfelelően a közmunkások után járó állami támogatás is kevesebb lett: 2017-ben a kormány 325 milliárd forintot szánt közfoglalkoztatási programokra, idén már csak 225 milliárdot, 100 milliárddal kevesebbet. Úgy kalkulálnak, ha kevesebb a pénz és kevesebb a poszt, a végén kevesebb lesz a közmunkás is.

A számok egyelőre nem ezt mutatják: a Népszava írt nemrégiben arról a belügyi felmérésről, amely szerint az állami apparátus 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni. Júniusban alkalmi munkára az egész országban összesen 8 embert tudtak elhelyezni. Ugyancsak kiderül a jelentésből, hogy a januárban vagy februárban megszűnt közfoglalkoztatás után a nyilvántartott álláskeresők 86 százalékát egyszer sem próbálták munkához juttatni.

©

„Ezeknek az embereknek a bérét, a járulékait nem fogom tudni hónapról hónapra kigazdálkodni” – reagál a polgármester a lehetőségre, hogy a kormány esetleg végleg kivezeti a közmunka-programot. „55-60 éves emberek hová is tudnának elhelyezkedni?! – fakad ki. – A hosszú évek alatt fizikálisan kikészültek, ez egészen biztos." Ahogyan azt is, ha nem lesz közmunka, Rábaszentmiklós „nem lesz első a teljes foglalkoztatottsági listán”, és alaposan megcsappan az önkormányzat amúgy is szerény költségvetése. Ördögi kör.

Vidékre bezárva   

Győr-Moson-Sopron megyéhez hasonlóan Északkelet-Magyarországon, a Tiszántúlon és a Dél-Dunántúlon is sokak megélhetése függ a közmunkától. Utóbbi országrészekben annyival rosszabb a helyzet, mint Győr közelében, hogy onnan – pénz híján – sem elköltözni, sem ingázni nem lehet.

„Eladó ház vagy telek a faluban nincs” – mondják a rábaszentmiklósiak. Nehezen szokták meg, hogy egyszerre zárt be a bolt és a kocsma a településen. Az épületet nemrégiben megvette az önkormányzat, kisebb csomagolóüzemet nyitna. Az a terv, hogy a faluban megtermelt zöldséget csomagolnák és árulnák a közmunkások. Egy-másfél éven belül szeretnék megkezdeni a munkát.

©

Ehhez azonban pénz is kell. Az önkormányzat évi 14 millió forintból, csak és kizárólag állami pénzből gazdálkodik, helyi adók nincsenek. A polgármester szerint szóba került már, hogy legyen kommunális adó, de nem hozna annyi bevételt, hogy megérje azt bevezetni. „Nagy beruházásokra nem gondolunk, szeretnénk, de nem megy” – meséli. Legutóbb egy traktort vettek volna 9 millió forintért, uniós támogatással, de nem jött össze. Hiába tették félre az önerőhöz szükséges pénzt, késett a támogatás, ezért „úgy döntött a képviselő-testület, vannak nekünk ennél fontosabb dolgaink is, minthogy vásároljunk egy traktort”. Hiányzott a pénz a kasszából, hitelt kellett volna felvenni a működéshez, „inkább visszamondtuk a pályázatot”. Németh Szabolcs utólag azt mondja, jól döntöttek, se pénzt, se traktort nem láttak volna azóta sem, „jól ki van ez találva”.

Rábaszentmiklóson csak az utóbbi két évben 6 pályázatot buktak el. Vagy azért, mert nem volt pénz, vagy azért, mert a közeli városok valamelyike lett a befutó. Korábban Köteles László, a Tokajhoz közeli Komlóska polgármestere panaszkodott a hvg.hu-nak arra, hogy évek óta nem jut pénz minőségi munkahelyekre, mert „a megyei jogú városok viszik el a lehetőségeket és az ezzel járó támogatásokat”. „Ha jön is egy kis pénz, abból nem a falu szélén épül gyár, hanem a város szélén” – fakadt ki. Komlóska esetében Sárospatakot hozta példaként, illetve Sátoraljaújhelyet, ahol egy időben még üveghidat is álmodtak uniós támogatásból. „A falusiak mentálisan és morálisan is nagyon rossz állapotban vannak, érzik a kilátástalanságot és a kiszolgáltatottságot, azt, hogy öt éve ugyanannyit keresnek közmunkásként. Ebből kitörni nem lehet” – tette hozzá Köteles László.

©

Az ország másik végén, a Marcal partján sincs ez másként. Németh Szabolcs azt mesélte, minden, ami az elmúlt években épült, társadalmi munkának köszönhető, „így lett a Marcal partján pihenőpark, a temetőben meg ravatalozó”. És így nem adósodtak el. Utak, járdák építésére, szigetelésre nem gondolnak, ahol tudnak, spórolnak. Például nem gázzal, hanem fával fűtenek, amihez a fát az önkormányzat erdejéből veszik. Az utóbbi évek egyértelmű sikere – a teljes foglalkoztatás és hitelmentesség mellett – az, hogy valamivel több, mint egymillió forintból, igaz, belügyminisztériumi hozzájárulással sikerült felújítani a háziorvosi rendelőt. A polgármester a jövő illetően tanácstalan, elintézi annyival, "virágzik a csicsóka, abból tavasszal biztosan lesz valami".   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Rekordmagas a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül