szerző:
hvg.hu

A helyi ingatlanpiaci viszonyokat és jogrendszert nem ismerő magyar vásárlókat könnyen csőbe húzhatják a furfangos közvetítők, és a nagy távolság sem segíti a sikeres vásárlást.

Különleges környezet, vonzó befektetési lehetőség, vagy munkához kapcsolódó költözés – sok oka lehet annak, ha valaki ingatlan vásárlására adja a fejét külföldön. Azonban lehetnek olyan buktatók, nem várt akadályok, amelyek elkerülik az ingatlanszakmában kevésbé jártasak figyelmét.

Az első és egyik legalapvetőbb probléma, hogy nagy valószínűséggel nem vagyunk tisztában a helyi viszonyokkal. Magyarországon ismerjük a saját országunkban kialakult értékrendet, tudjuk, hogy milyen különbségek vannak a Balaton és a Velencei-tó között, és tisztában vagyunk a fővárosban a pesti és budai oldal tulajdonságaival. Más országban ez az alapvető háttértudás általában hiányzik. 

Kívülálló szerepből nehéz felmérni, hogy a keresleti vagy kínálati piacon mozgunk-e, így könnyen fizethetünk jóval magasabb árat, mint kellene. Mivel általában nem ismerjük behatóan a helyi jogrendszert és a nyelvet, előfordulhat, hogy már a tulajdoni lapot sem tudjuk elolvasni, vagy nem értjük részleteiben – és már el is veszítettük az irányítást.

„Egy külföldi ingatlanvásárlásnál elsősorban azt látjuk, amit láttatni szeretnének velünk. A kulturális, nyelvi és jogi tényezőkből kifolyólag nagyon nehezen lehet felmérni egy külföldi piac lehetőségeit, és nagy az esélye annak, hogy nem fogunk valódi értéket vásárolni. Persze, vannak jól megkoreografált ajánlatok” – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Olaszországban és Spanyolországban bevett szokás, hogy a potenciális vásárlónak egy komplett programot szerveznek körbevezetéssel, gasztronómiai különlegességekkel, hogy kellemes hangulatban teljen az ingatlannézés. Majd olyan magas áron adják el az ingatlant, ami bőven magában foglalja a kedves fogadtatást is – és amit a helyi lakosok sosem fizetnének ki érte.

Egy másik jelentős probléma maga a távolság. Pl. Tenerifén vásárolunk egy számunkra kedves ingatlant, azonban életvitelszerűen nem tartózkodunk ott, nem tudhatjuk, hogy az üzemeltető mit kezd vele a távollétünkben. Akár magán, akár üzleti célra vásároltunk, nagy távolságból nem vesszük észre, ha feketén kiadja az ingatlant.

Ha mégis a külföldi ingatlanvásárlás mellett döntünk, a következőt tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Mérlegeljük, hogy mit kockáztatunk és miért. A szállodában ért benyomások nem adnak elég alapot egy ingatlan megvételére.
  • Figyeljünk a feltűnő aránytalanságokra! Ha túl kedvező ajánlatot kapunk, ott csalást lehet sejteni. Még ha az eladó megszorul, akkor sem jellemző, hogy adott ár alatt hajlandó eladni az ingatlant.
  • Ne felejtsük, hogy a helyi ingatlanközvetítő valószínűleg a saját és az eladó érdekeit fogja szem előtt tartani, nem a miénket!

„Összességében érdemesebb azon a piacon befektetni a pénzünket, ahol megkerestük azt, hiszen így nagyobb ráhatásunk van az egész folyamatra. Még laikusként is jobban értünk a hazai ingatlaneladáshoz és -vételhez, mint a külföldön történőhöz” – állítja a szakértő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

Jön az eredeti Szellemirtók-filmek folytatása

A szobor, amely gyógyítja a nőket

A szobor, amely gyógyítja a nőket

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Hosszú kihagyás vár Harry Kane-re

Drágulni fog a Netflix

Drágulni fog a Netflix

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Halálra késeltek valakit a bécsi főpályaudvaron

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz