szerző:
Lengyel Miklós

Hszi Csin-ping elnök fogadta az amerikai diplomácia veteránját, a csaknem százéves külügyminisztert, aki kibékítette az Egyesült Államokat a kínai kommunistákkal még Mao elnök idejében.

Az USA és Kína viszonya a leglényegesebb a világbéke szempontjából- mondta Kissinger Pekingben a China Daliy beszámolója szerint. Most Kína első embere arra készül, hogy találkozik Donald Trumppal Argentínában, a G20 csúcsértekezleten. Közben dúl a kereskedelmi háború. Trump azzal fenyegetőzik, hogy minden kínai importot büntetővámmal sújt, ha nem lesz megegyezés Argentínában. A tét nagy, hiszen a globális gazdaság két titánja küzd egymással.

Vasfüggöny ereszkedhet le az USA és Kína között 

Erre figyelmeztetett Hank Paulson egykori amerikai pénzügyminiszter, aki Szingapúrban elmondta: az Egyesült Államokban sokan vannak, akik válópert sürgetnek Kínával, mert Pekinget tekintik fő ellenfélnek. Ha Kína nem változtat az eddigi szokásain, akkor felerősödhetnek a hangok arra, hogy új vasfüggöny ereszkedjen le Kína körül- hangsúlyozta az USA volt pénzügyminisztere a CNN szerint.

Hszi Csin-ping elnök és Donald Trump nemrég telefonbeszélgetést folytatott egymással. Ezt követően Trump kijelentette: a kínaiak nagyon meg akarnak állapodni- A két elnök legközelebb Argentínában találkozik egymással a G 20 csúcstalálkozón november végén. Az előkészítés gőzerővel folyik. Szerdán Washingtonban Kína első számú diplomatája John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval tárgyalt. Yang Jiechi /Jang Csie-csi/ tagja a Politikai Bizottságnak, vagyis rangban a külügyminiszter fölött áll.

 Pénteken magas rangú kínai küldöttség érkezik Washingtonba, ahol megkezdődik az amerikai-kínai stratégiai egyeztetés. Ott lesznek a katonák és a diplomaták mindkét részről. A kínai hadsereget a hadügyminiszter képviseli. Neki ez a dolga. Pekingben a hadügyminiszter nem a hadsereg valóságos feje, hanem egyfajta diplomáciai küldetést lát el. Ő tárgyal a külföldi katonai vezetőkkel. A fegyveres erők irányítása a Központi Katonai Bizottság kezében van. Ennek feje nem más, mint maga Hszi Csin-ping elnök, Kína első embere. A kereskedelmi háború könnyen valóságos háborúvá válhat - figyelmeztetett nemrég Jack Ma. Kína leggazdagabb embere, az Alibaba alapító atyja a múlt kínos tapasztalatait idézte éppúg,y mint most Kissinger Pekingben. Ezért Trump és Hszi Csin-ping találkozójának igen nagy a tétje Argentínában, ahol a G20 csúcson a világ nagyhatalmainak vezetői szemtől szembe kerülnek egymással és a történelmi felelősségükkel.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lengyel Miklós Gazdaság

Egy könyv miatt indított Trump kereskedelmi háborút Kína ellen?

Trump megígérte a háborút a választási kampány során, de azután egy éven át ment a nagy barátkozás: Hszi Csin-ping elnököt a floridai Fehér Házban fogadták. Aztán Donald Trump a Tiltott városban ebédelt Pekingben, ahol ez a kiváltság csak nagyon kevés külföldi vendégnek jár ki. Aztán mégiscsak megindult az offenzíva, a büntető vámok özöne, de miért?

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

Koszovóba tartott ez a majdnem vadonatúj, de lopott 5-ös BMW

Különös dolgokat találtak az autisták agyában, és ez jól jön az orvosoknak

Különös dolgokat találtak az autisták agyában, és ez jól jön az orvosoknak

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Egy autó kormánya 4-szer piszkosabb, mint egy nyilvános WC

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

A véreskezű sztárszakács

A véreskezű sztárszakács

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe

Orbánnak mostantól nincs beleszólása a Néppárt döntéseibe