Januártól emelik az útdíjakat a teherszállításban

Januártól emelik az útdíjakat a teherszállításban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Domány András

Újévtől átlagosan 5,8 százalékkal lesznek magasabbak az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő díjak a teherautók számára – mondja ki az innovációs és technológiai miniszter csütörtök késő este megjelent rendelete.

Eszerint a J2 kategóriába tartozó, azaz kéttengelyes teherautók kilométerenkénti díja áfával együtt gyorsforgalmi úton 52,40 forint helyett 55,44 forint, főúton 22,29 helyett 23,58 forint lesz.

Ugyanez a díj a J3 kategória (háromtengelyes teherkocsik) esetében 77,78 és 40,83 forintra, a J4 kategóriában (négy vagy több tengelyesek) 120,40 és 75,10 forintra nő.

Csökken az „A” környezetvédelmi kategóriába sorolt nagy teherszállítók kedvezménye: a szorzó (tehát amennyivel kevesebbet kell fizetni az alapdíjnál) a J4 csoportban nekik is 0,85 lesz az eddigi 0,8 helyett, mint a többinek.

Egy ehhez kapcsolódó kormányrendelet ugyanabban a Magyar Közlönyben szigorítja a környezetvédelmi besorolás feltételeit. „A” kategóriájúnak jövőre már csak az EURO V és jobb (legalább 6-os vagy 5-ös környezetvédelmi osztályú) motorral felszerelt járművek számítanak, míg eddig az EURO III-tól felfelé kerülhettek ebbe a csoportba. Ennek megfelelően az EURO III és IV minősítésű kocsik elveszítik a kedvezményt, és az EURO II-höz hasonlóan a teljes díjat fizetik majd.

Hozzászólások