szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Uniós pénzt nem várhatunk a Debrecen–Mátészalka-vasútvonal felújítására, hazai forrás pedig egyhamar nem lesz rá. Ez az a vonal, amit csigának öltözve futottak le.

Olyan lassú a vonat Debrecen és Mátészalka között, hogy azt egy szakaszon futva is meg lehet előzni – ezt nemrégiben be is mutatta a MátészalkaLeaks csoport néhány csigajelmezbe öltözött aktivistája.

Most Ungár Péter LMP-s politikus kérdezte írásban Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, akihez a közlekedés is tartozik, hogy mikor várható a sok ember munkába jutását megnehezítő, sebeségkorlátozásokkal teli vasútvonal felújítása.

A kérdést a minisztériumból Cseresnyés Péter válaszolta meg, azt írta: a kormány a 2014–20-as uniós pénzügyi ciklusban mintegy ezermilliárd forintot költ vasúti fejlesztésekre, de ebbe a mátészalkai vasútvonal felújítása nem került bele.

Mivel a Debrecen–Mátészalka-vonal nem része a transzeurópai közlekedési hálózatnak, ezért elképzelhető, hogy a jövőben is csak hazai forrásból lesz finanszírozható a vonal felújítása, ami pedig csak egy későbbi időpontban valószínű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!