szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hajdú-Biharban 90 éves, idősotthonban élő is vásárolt földet a három évvel ezelőtti árveréseken. Itt is a nagybirtokok terebélyesedtek, ráadásul az európai földárakhoz képest jóval alacsonyabb áron. Ángyán József szerint igencsak jó befektetés lehet a liciteken szerzett föld, ha a földforgalmi törvény elleni kötelezettségszegési eljárás után, a földpiac liberalizációjával kiegyenlítődnek a földárak.

Polgármesterek, azok feleségei, családjai vásárolták fel Hajdú-Bihar megye legjobb földjeit Ángyán József szerint. A 2012-ben lemondott államtitkár évek óta gyűjti és dolgozza fel munkatársaival az állami földpályázatok és az azt követő földárverések eredményeit. Az elemzések a magyar birokszerkezet teljes átalakulásának dokumentumai, amely lényegében a második Orbán-kormány alatt vette kezdetét, és ha igaza van Raskó György agrárközgazdásznak, akkor éppen a jelenlegi törvényalkotói munka végeztével le is zárul. Ángyán József professzor az állami földek elkótyavetyélésében a vidék kisemmizését látja. Jelentést készített már hét megyéről, a nyolcadikat Hajdú-Bihar megye átrendeződéséről készítette.

A különlegesen jó minőségű hajdúsági földekből 12 ezer hektár kelt el, ezek hetven százalékát, mint az előző megyék esetében is, olyan tehetős mezőgazdasági szereplők vitték el, akik már amúgy is meglehetősen nagy területeket birtokoltak. Az egykori államtitkár elemzése szerint a „szerencsések” Hajdú-Biharban is a politikusok környezetéből kerültek ki, de itt azért akadtak a baloldalhoz kötődő vállalkozók is. Ezt Ángyán is elismeri, de hozzáteszi, hogy a lényegen, mármint azon, hogy a családi gazdálkodók labdába sem rúghattak, nem változtat. A licitre kiírt terület majd egyötöde egy érdekeltséghez, a Tedej agrárholding cégeihez került, de jelentős földdel gyarapodott a Kösely Zrt. és a Hamvas-Tej Zrt. is, ez utóbbiak tulajdonosai a „nem a mi kutyánk kölyke” kategóriába tartoznak. Ebben az országrészben az egykori agrárminiszter, Fazekas Sándor, Budai Gyula, illetve Tasó László körei juthattak földekhez, de jutott terület megyei közgyűlési posztokon lévőknek, polgármestereknek is. Mindannyian szinte az összes családtagjukat bevetették a liciteken, akadt 90 éves, idősotthonban élő rokon is.

Ángyán szerint nem véletlen ez a nagy „földéhség”, mivel a Magyarországon vásárolt föld jó befektetés lehet.

„A spekuláns tőkének viszont az európai 10 (pl. Ausztria) – 35 (pl. Hollandia) millió Ft/ha átlagos földárak töredékéért – a megyében elárverezett terület mintegy 74%-a esetében 3,0 m Ft/ha alatti áron – megszerezhető állami földek megvásárlása kiváló befektetési lehetőséget kínál. Az 5-15-szörös földárbeli különbség spekuláns tőkebefektetői körökben már „eléri az ingerküszöböket”. A földforgalmi törvény ellen megindult kötelezettségszegési eljárásnak ugyanis várakozásaik szerint a földpiac liberalizációja és ezzel az európai földárak kiegyenlítődése lesz a következménye. Így az európai mércével potom pénzért most megszerzett állami földek piacra dobása belátható időn belül megsokszorozhatja a földvásárlásra fordított, befektetett tőkét. Vélhetően ebben a megyében is ez lehetett az egyik legfőbb mozgatórúgója az állami földek privatizációjának” – írja legfrissebb jelentésében a professzor.

A még ennél is nagyobb problémát abban látja Ángyán, hogy a kisebb falvak körüli földeket is a tehetősebb, nagyobb településen élő birtokosok zsákolták be, így a kisfalvak lakóinak nem marad megélhetésük sem.

Ángyán József legújabb, Hajdú-Bihar megyéről szóló jelentését itt olvashatja el. A következő elemzés Békés megyéről majd, a tervek szerint februárra elkészül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Ez azért nem gyenge: egész évben ingyen fognak játékokat osztogatni, kéthetente jön az újabb csomag

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Többször is könnygázt vetettek be a Kossuth téren a rendőrök

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Mindenféle dolgokat "árult" a neten, de csak a pénzt zsebelte be egy kecskeméti férfi

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat