szerző:
Lengyel Miklós

Ezt adta be a Volkswagen főnöke Donald Trumpnak, aki szélesen mosolygott. Pontosan ezért hívta meg a német autóóriások vezéreit, hogy rávegye őket: építsenek gyárakat az Egyesült Államokban.

Az amerikai elnök korábban azért bírálta a németeket, mert sokkal több autójuk fut Amerikában, mint amerikai kocsi Európában. „Nem tehetünk róla, hogy a mi autóink jobbak” – válaszolták kezdetben vigyorogva a németek, de Trump letörölte az arcokról a mosolyt. Közölte, hogy America First programjának keretében 25%-os büntetővámmal sújtja az európai autókat. Jean-Claude Junckernek sikerült haladékot kieszközölnie, de a fenyegetés fennmaradt. Aztán egyszer csak meghívták a Volkswagen, a Mercedes és a BMW vezérét Washingtonba.

Trumpról kezdetben szó sem volt

A Handelsblatt tudósítója szerint az eredeti program csakis Trump embereiről szólt. Robert Lightizer, kereskedelmi főtárgyaló, Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és Larry Kudlow gazdasági főtanácsadó volt a fogadó küldöttség. Még Németország nagykövetét sem engedték be a tárgyalásra! Aztán hirtelen kiderült: Trump személyesen fogadja a három német autós vezért. A 30 perces találkozó teljes sikerrel végződött.

Trump mosolygott, a németek biztosra veszik, hogy nem lesznek szankciók 

Amikor Trump előadta, hogy amerikai befektetéseket vár a németektől, akkor Herbert Diess, a Volkswagen első embere mosolyogva közbevágott: „mi már pontosan ezt tesszük, elnök úr! Küszöbön áll a közös vállalkozásunk a Forddal”. Trump elolvadt, mert nem tudta, hogy tulajdonképp átverték. A Volkswagen egy éve keres magának partnert az Egyesült Államokban. Annak idején a Volkswagen dízelbotrányát amerikaiak robbantották ki. Nagyon sokba került ez a Volkswagennek: hulltak a fejek, és eurómilliárdokat kellett leírni. Hannoverben levonták a tanulságot. Amerikai partner nélkül nem megy.

Kezdetben a Chrysler–Fiat-nál próbálkoztak, de abból nem lett semmi sem. Aztán júniusban bekopogtak a Fordnál. Megkezdődtek a tárgyalások, melyeket úgy adott el a Volkswagen főnöke Trumpnak, mint friss fejleményt. Bill Ford, az amerikai óriás vezére nem sietett megcáfolni a Volkswagen főnökét. Óvatosan csak annyit mondott, hogy a tárgyalások még a kezdeti szakaszban vannak.

Lesz-e a Ford–Volkswagen-jegyességből házasság?

Majd kiderül. Trump mindenestre boldog volt és megígérhette a németeknek: nem lesznek szankciók. Legalábbis mind a három óriás vezére ezt nyilatkozta a Handelsblatt tudósítójának Washingtonban, de azt nem árulták el, hogy mi az optimizmusuk alapja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Elkezdődött a lehűlés: havas eső, hó is eshet

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

Néhány év múlva olyan idő lesz a Földön, mint hárommillió évvel ezelőtt

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere

Kipécézte a piros lámpás negyedet Amszterdam első női polgámestere