szerző:
hvg.hu

Újabb pert nyert a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Tisztességtelen a bankok részéről, ha átutalás útján fizetett törlesztőrészlet esetében díjat számítanak fel, hiszen nem merül fel olyan ügyviteli költség, amelyet ki kellene fizetni – állapította meg jogerősen a bíróság a a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség által indított perben. Az ügyészség a fogyasztói kölcsönök általános szerződési feltételeivel kapcsolatban perelt, és a következő pontokban ért el eredményt közleménye alapján:

  • A fogyasztói kölcsönt nyújtó fióktelep üzletszabályzatának postai úton – nem tértivevénnyel – feladott küldeményekre meghatározott kézbesítési vélelme azért tisztességtelen, mert így a fogyasztónak kell igazolnia, hogy a postai értesítés hozzá nem érkezett meg.
  • Az átutalás útján fizetett törlesztőrészlet után díj felszámítása azért tisztességtelen, mert az semmilyen szolgáltatást nem ellentételez, és nincs olyan ügyviteli költség, ami ezzel kapcsolatosan ténylegesen felmerül, ezért az egyoldalú és indokolatlan előny a hitelezőnél.
  • Az előtörlesztési díjra vonatkozó szerződési rendelkezések érvénytelenek, mivel a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény csak a rögzített hitelkamat esetére teszi lehetővé az előtörlesztési díj felszámítását. Ebben a körben tisztességtelen, hogy a kölcsönt nyújtó egyoldalúan jogosult arról dönteni, hogy a fogyasztó többletbefizetését hogyan számolja el, és azt nem a fogyasztóra kedvezőbb előtörlesztésnek, hanem ún. előreteljesítésnek tekinti.
  • Az adós halála esetére biztosított felmondási lehetőség azért tisztességtelen, mert a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével egyoldalú és indokolatlan előnyt biztosít a fogyasztóval szerződést kötő hitelező részére.

Nem ez az első per, amelyet a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indított annak megállapítására, hogy tisztességtelenek-e egyes banki gyakorlatok. Októberben is a végtörlesztés, illetve a bankkártyák letiltásával kapcsolatban állapította meg a Fővárosi Törvényszék, hogy a fogyasztók szempontjából hátrányosak a szerződések.

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Ez a böngésző azt is megmondja, ha álhírgyárral vagy propagandistákkal van dolga

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Az Ügyészségtől a Nyugati téri felüljáróhoz vonultak a tüntetők

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

Kollégium gyulladt ki a IX. kerületben, egy ember meghalt

Kollégium gyulladt ki a IX. kerületben, egy ember meghalt

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata