szerző:
hvg.hu

Millimétereket léptek előre a rendezett Brexit felé vezető úton a brüsszeli találkozón. És mindenki fel van készülve a legrosszabbra.

Nem tárgyalható újra a Brexit-megállapodás – az elmúlt napok üzengetései után a brüsszeli EU-csúcson Theresa May szemébe is mondták az uniós vezetők a verdiktet. A brit kormányfő csupán annyit kapott – és ezt a kétnapos találkozó első estéjén elfogadott nyilatkozat is megerősítette –, hogy az Európai Tanács megerősítette, az ír-északír határ átjárhatóságát biztosítani hivatott tartalékmegoldás (backstop) elkerülése érdekében mindent megtesz az Európai Unió, és ha mégis szükség lenne a bevezetésére, „az ideiglenes jelleggel lenne alkalmazandó”. Ennek azért van jelentősége, mivel a brit kormány jogi tanácsosa is úgy értékelte a megállapodást, hogy a backstop akár örök életre az unóis belső piachoz láncolná Észak-Írországot, és az ír-északír határ átjárhatóságát úgy teremtené meg, hogy közben a sziget északi, Nagy-Britanniához tartozó felét elvágná a szigetország többi részétől.

Van azonban a nyilatkozatban egy nyugtalanítóbb mondat is: hogy fel kell készülni „minden lehetséges kimenetelre” – vagyis akár a rendezetlen (no-deal) Brexitre is. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy a brüsszeli testület december 19-én közzétesz egy dokumentumot a felkészülés szempontjából hasznos információkkal. Hírek szerint ugyanakkor felvetődött az is, hogy januárban egy újabb rendkívüli csúcsot tartsanak a Brexitről – azt nem tudni, pontosan miről.

Theresa May néhány órával az után, hogy megnyerte a pártjában ellen kezdeményezett bizalmi szavazást, abból a célból utazott a brüsszeli találkozóra, hogy biztosítékokat kérjen parlamenti képviselői számára. Pontosabban, hogy ezeknek a segítségével elfogadtassa a brit alsóházzal is a kilépés és a későbbi viszony feltételrendszereit összegző megállapodásokat – erre a szerdai állapot szerint nem sok esély van. És a péntek reggeli szerint sem, hiszen May-nek nem sikerült garanciát kapnia arra a tervére sem, hogy ha be is vezetik a backstopot, az legfeljebb 12 hónapig lesz hatályban.

A kutyaszorítóba került politikus Brüsszelben állítólag arról beszélt kollégáinak, hogy az elmúlt két év során reméli, sikerült bizonyítania, hogy bízhatnak benne, azt teszi, ami helyes, attól függetlenül, hogy az politikailag mennyire nehéz a számára. Ez komoly stílusváltás ahhoz képest, hogy a brit vezetők korábban mindig konfrontatívan „indultak harcba” az EU-csúcsokon. Elég Margaret Thatcher legendás kijelentésére („Vissza akarom kapni a pénzemet!”) gondolni, amellyel kiharcolta és a kilépésig bebetonozta azt, hogy a többi tagország visszatérítést fizet a briteknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Bihari Viktória: Egy szuperképességről, amihez nem jár köpeny

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Karácsony és Horváth első előválasztási vitája: A Fidesz meg fog bukni

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne

Párbeszéd: Polt egy normális demokráciában legfeljebb kecskét vezethetne