szerző:
hvg.hu

A személyi kölcsönök iránt kiemelkedő a kereslet, az új folyósítások összege 50 százalékkal nőtt az idén, ez a lakáshitelek több mint 30 százalékos növekedését is meghaladja.

Ugrásszerű növekedést produkált idén a lakossági hitelpiac, ezen belül is a lakáshiteleké és a személyi kölcsönöké a főszerep. Előbbieknél az új szerződések összege 720 milliárd forintra rúgott az év első 10 hónapjában, ami 35 százalékos éves bővülést jelent. A személyi kölcsönök ennél is tempósabb, 50 százalékos növekedést értek el, ez 383 milliárd forint új kihelyezésnek felel meg. A BankRáció.hu összegyűjtötte az öt buktatót, ami leggyakrabban nehezítette meg az idei évben személyi kölcsönt felvevők életét.

Mekkora összegre van szükség?
Sokszor előfordul, hogy a hitelfelvevők nem számolnak a járulékos költségekkel, ezáltal alulbecsülik a hitelösszeget. Például lakásvásárlás utáni felújításra nem mindig marad pénz. Ahogy előfordulhat az is, hogy a felújítási költségek a munka közben megemelkednek. Arra is volt példa, hogy valaki a lakás vételárát személyi kölcsönből pótolta ki, de az illetékkel nem kalkulált.

Mennyi fér bele?
A kölcsönigénylés előtt érdemes mérlegre tenni a havi bevételeket és kiadásokat. Sőt, váratlan költségekkel is számolni kell, és ezektől függően kell meghatározni a hitel és a havi törlesztés összegét. Mégpedig úgy, hogy extra kiadás esetén se jelentsen gondot a hitel visszafizetése. Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője megemlítette, eleve van egy jogszabályi korlát, amely szerint a nettó jövedelem maximum 50 százaléka, 400 ezer forintos havi bevételnél a 60 százaléka mehet hiteltörlesztésre, de nem jó megoldás teljesen kifeszíteni a költségvetést, inkább 30-40 százaléknál érdemesebb meghúzni a plafont.

Egy ajánlat nem elég!
A BankRáció.hu tapasztalatai szerint viszonylag sokan már az első ajánlatra vagy a saját bankjuk által kínált konstrukcióra ugranak, pedig a legtöbb esetben vannak kedvezőbb ajánlatok. Különösen, hogy a személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok közötti verseny fokozódik, így napról napra jöhetnek ki kedvezőbb konstrukciók. A BankRáció.hu számításai szerint például december közepén egy 5 éves 1,5 millió forintos – a teljes futamidőre fix törlesztésű – személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek havonta 30 ezer forint alatt maradnak, a legdrágábbaknál viszont bőven 40 ezer forint felett lehet a havi számla.

Kulcsfontosságú feltételek
Az említett legjobb ajánlatok, azaz legalacsonyabb törlesztőrészletet biztosító személyi kölcsönök felvételét a bankok különböző feltételekhez köthetik. Sokan nem nézik meg, hogy milyen esetben érhető el a legkedvezőbb kamat. A legalacsonyabb kamatot például nagyobb összegű rendszeres jövedelem esetén adják csak meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha a hitelfelvétel után nem teljesül a jövedelemjóváírásra vonatkozó feltétel, akkor hiába fix törlesztésű az adott személyi kölcsön, ebben az esetben mégis megemelkedhet a törlesztőrészlet. Arra is volt példa, hogy az érintettek nem voltak körültekintőek a vásárláshoz kötött hiteligényléskor, és csak később derült ki, hogy a 0 százalékosnak gondolt hitel rövidebb futamidőre szól. Az is előfordult, hogy a nagyon magas kamatozású hitelkártyáról fizették a terméket, nem pedig a sokkal olcsóbb személyi kölcsönből. Így a termék sokkal drágábban került hozzájuk.

Hitelt csak szükség esetén
A személyi kölcsönök kamata és törlesztőrészlete a korábbi évekhez jelentősen csökkent, csábító ajánlatok vannak a piacon, de csak meghatározott cél elérése érdekében érdemes eladósodni. Ilyen például a lakásfelújítás, ez ugyanis értékteremtő beruházás, minőségi javulást jelent több évre előre, emellett a felújított lakások iránti fokozott kereslet miatt megterülő kiadásról van szó. Ahogy egy autóvásárlás is szintlépést jelenthet, korszerűbb, takarékosabb modell esetén. Megfordítva a dolgot: ha százezreket vagy milliókat költünk el karácsonyi ajándékra vagy utazásra személyi kölcsönből, az könnyen rosszul sülhet el, mert egyrészt az élvezeti érték hamar elillan, a törlesztőrészleteket pedig évek múlva is fizethetjük.

A BankRáció.hu szakértői szerint a hiteligénylők egyre tudatosabbak, ezt jelzi például, hogy ma már az új lakossági hiteleknél a több évre fix törlesztésű konstrukcióké a főszerep.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

Vádat emeltek a gazda ellen, aki nyakon szúrta a bepiszkító kiskutyáját

16 szerencsétlenül járt hegymászó holttestét hozzák le a Mount Everestről

16 szerencsétlenül járt hegymászó holttestét hozzák le a Mount Everestről

Huawei-vezér: Ki is vonulhatunk a minket nem szívesen látó országokból

Huawei-vezér: Ki is vonulhatunk a minket nem szívesen látó országokból

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók

Az új Mortal Kombat egyik hőse csalásszerű képességgel rendelkezik – videók