szerző:
hvg.hu

Míg 1983-ban a miniszterhelyettes, 1988-ba pedig a gyárigazgató volt a legmagasabb presztízsű foglalkozás, akkor még a papok és az agronómusok is befértek a top 10-be. A KSH-felmérésben most már nemcsak presztízs, hanem kereset alapján is rangsoroltak az állampolgárok, itt egyértelműen a politikusok taroltak, akik viszont a presztízslistán az első 20-ba sem fértek bele.

A Központi Statisztikai Hivatal 2016 október–novemberében a háztartások 10 százalékos mintáján mikrocenzust hajtott végre. A most közzétett, foglalkozások presztízsét vizsgáló kutatás körébe 173 foglalkozás került be. Ezek kiválasztásakor az 1988-as vizsgálat foglalkozáslistájából indultak ki. A listából kimaradtak azok a szakmák, amelyek már nem relevánsak (például tanácselnök), és bekerültek olyanok, amelyek azóta terjedtek el (például programozó).

Általános foglalkozásipresztízs-sorrend
©

A KSH megállapítása szerint az egyes foglalkozások társadalmi hasznossága és az azokkal elérhető kereset között húzódik meg a legnagyobb feszültség: a válaszadók megítélése szerint a három leginkább alulfizetett foglalkozás a mentősöké, a kórházi ápolóké és a bölcsődei gondozóké volt, de kevésnek értékelték a szociális gondozó, a pék, az óvónő, a tűzoltó és a dajka keresetét is.

Kereset szerinti foglalkozási sorrend
©

A társadalom szerint túlfizetett foglalkozások a hatalmi szférához, a sport egyes ágaihoz, valamint a bűnözés területeihez kötődtek. A kereset szerinti foglalkozási rangsor élén a bankelnök állt, a másodiktól az ötödik helyig kizárólag politikai foglalkozások kerültek a listára, míg a presztízs alapján felállított rangsorba viszont még az első húsz helyre sem fértek bele politikusi foglalkozások.

A legfiatalabb válaszadók értékítéletében egyébként a többiekhez képest nagyobb szerepet játszik a vezetői és hatalmi pozíció, szemben a képzettséggel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Sokat stresszel a gyerek? Figyeljen oda, mert akár depresszió is lehet belőle

Sokat stresszel a gyerek? Figyeljen oda, mert akár depresszió is lehet belőle

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak

A Hyundai megálmodott egy autót, amelynek nemcsak kerei, hanem lábai is vannak