szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Likviditási gondja vannak Szemerey Tamás bankjának, az MNB felügyeleti biztost rendelt ki, korlátozzák a betétek kifizetését, és ma bankszünnapot is tartanak.

Azonnali intézkedéseket alkalmazott a Magyar Nemzeti Bank az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében - közölte a jegybank. A dolog pikantériája, hogy az NHB Bank tulajdonosa az MNB-elnök Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás.

Az MNB azt közölte, hogy az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme, ugyanis az NHB Bank likviditásának vizsgálata során arra jutottak, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, és ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

A jegybank ezért a mai naptól 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását.

Az NHB Bankhoz felügyeleti biztost is kirendeltek, és az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása miatt a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendeltek el. A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését.

Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Nem ez az első alkalom, hogy a jegybanknak intézkednie kell az NHB Bank ügyében: 2016 májusában 4 milliós bírságot szabtak ki rá súlyos hiányosságok miatt, idén augusztusban pedig egy ennél is nagyobb összegű, 19 milliós bírságot kapott a pénzintézet, ekkor gondok voltak többek között a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére tett intézkedésekkel is.

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése ezért a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti - teszi hozzá most az MNB.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradona utcagyerekből Aranykölyök lett, majd megjárta a mennyet és a poklot

Maradona utcagyerekből Aranykölyök lett, majd megjárta a mennyet és a poklot

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed