szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szemerey Tamás pénzintézetét, az NHB Növekedési Hitel Bankot négymillió forint bírsággal sújtotta a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank súlyos hiányosságokat tárt fel a jegybankvezér Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás által vezetett NHB Növekedési Hitel Banknál, ezért 4 millió forintos bírságot szabott ki a pénzintézetre – írja hétfői számában a Népszabadság. Bár ez nem tűnik olyan nagy összegnek, a lap szerint nem túl gyakori a bankok bírsálgolása.

Az NHB-t jogszabályok be nem tartása miatt büntették, a jelek szerint a kisebb bank hitelezési és kockázatkezelési gyakorlatával is komoly gondok voltak. Ahogy a lap írja: "A közpénz szempontjából nagyon is fontos, hogy ez az apró bank jól gazdálkodjon és úgy hitelezzen, hogy a kihelyezett tőke meg is térüljön, valamint a hiteleken elszenvedett esetleges veszteségei ne veszélyeztessék a bank gazdálkodását". Ezt a jegybank rendszeresen ellenőrzi is, és vélhetően egy ilyen vizsgálat során találták a súlyos hiányosságokat.

Számos intézkedésre is kötelezi az NHB-t a jegybank: többek közt felül kell vizsgálnia az ügyfélcsoportok kockázatát, „valamint a jövőben az ügyfélcsoportok kialakítása és kockázatelemzése során mindenkor vegye figyelembe különösen a fennálló üzleti kapcsolatokat, a gazdasági függőség nagyságrendjét”, és "a számviteli tevékenység területén korszerűsítse ügyviteli rendszerét".

Az NHB – ahogy a Népszabadság írja – "bőkezűen osztja a Matoclsy által életre hívott Növekedési Hitelprogram kedvezményes forrásait", a kedvezményezett kör pedig szinte ugyanaz, mint amelyet a jegybank Pallas Athéné alapítványai is több százmilliós támogatásban részesítettek. Nemrég az is kiderült, hogy az alapítványok 25 milliárd forint vagyont tartanak az NHB-nál.

A Növekedési Hitelprogram keretében jutott félmilliárd forintos forráshoz a VS.hu is, amely szintén Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozik – igaz, ezt a lap kiadója cáfolja. Pedig, ahogy a Népszabadság is megjegyzi: "a pénzintézetekről szóló törvény megtiltja, hogy egy bank olyan vállalkozást hitelezzen, amelyben a tulajdonosa üzletileg érdekelt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Ősrégi zongorákon is nagyon jól szól a kortárs zene

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Visszafogott tuninggal lett igazán izgalmas az Audi RS5 Coupé

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón