szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokak szerint rémálom lehet a vége, de a gigász terv megvalósítása kellene ahhoz, hogy 2030-ra dobják az olajat.

Képzeljük el, hogy napelemtáblákkal fedik be a 4500 négyzetkilométeres Veszprém megye egész területét, s 500 négyzetkilométer még Somogyra is jut! Ekkora lesz – ha megépül – a Szaúd-Arábia által 2030-ra tervezett óriási napelempark. A 200 gigawattosra álmodott erőmű teljesítménye százszor nagyobb, mint a most épülő óriási napelemfarmoké, kapacitása pedig közel ötvenszer haladja majd meg a négy üzemelő és a két tervezett paksi atomerőműblokk együttesen 4,4 gigawattját. A világ országaiban jelenleg 303 gigawatt az üzemelő naperőművek teljesítménye, a 200-as szintet 2015-ben lépte át az összesített kapacitás.

Az olajban gazdag sivatagi királyság befolyásos trónörököse, Mohamed bin Szalmán herceg már alá is írta a szándéknyilatkozatot a japán Softbankkal, s Rijádban bejelentették, hogy jövőre megkezdődik a projekt első, több mint 7 gigawatt teljesítményű elemének építése. Szaúd-Arábia ideális helyszín a napelemfarmok telepítésére: a sivatagban bőven van hely az építkezésre, a napsugárzás erős, a fogyasztási csúcs pedig a napos órákra esik, hiszen leginkább a légkondicionálók működtetéséhez használnak elektromos energiát.

Szaúd-Arábia energiatermelő kapacitása jelenleg 77 gigawatt. A kormány – amely 2030-ra nullára akarja csökkenteni a fosszilis forrásból származó energia használatát – azt tervezi, hogy a naperőműben termelt áram egy részét exportálja a szomszédos országokba, illetve Ázsia több államába. Rijádban nem érik be a napenergiával: mivel az országban van a világ ismert uránkészleteinek 6 százaléka, további húszmilliárd dollárból több atomerőművet is akarnak építeni.

Mohamed bin Szalmán herceg és Szon Maszajosi
©

Nem véletlen, hogy a  Szon Maszajosi által alapított Softbank fogott össze Szaúd-Arábiával. A japán pénzintézet közismert arról, hogy támogatja a korszerű technológiákkal kapcsolatos beruházásokat, több millió dollárt fektetett például az Uberbe és több más hasonló vállalatba is. A 2011-es fukusimai atombaleset óta Szon nem pártolja az atomenergia használatát, s ezért úgy döntött, finanszírozza a zöldenergia-projekteket, valamint azt az ötletet, hogy hozzanak létre egy egész Ázsiát egységes elektromos rendszerbe foglaló szuperhálózatot. Ennek lenne része a szaúdi óriás-naperőmű is.

Míg a projekt támogatói azt hangsúlyozzák, hogy a napelemek hatékonysága folyamatosan javul, így kisebb területen és olcsóbban is megtermelhető a 200 gigawatt, sokak szerint a 200 milliárdos projekt finanszírozási és logisztikai rémálommá is válhat. Azzal érvelnek, hogy nem egyszerű összegyűjteni ennyi pénzt, s egyelőre az sem világos, honnan vásárolják meg a több millió napelemtáblát. A hálózat stabilitásával is gondok lehetnek, hiszen nagyjából egyszerre termelne, illetve lenne árnyékban a hatalmas mennyiségű napelem.

Figyelmeztető jel, hogy nem valósult meg a több mint egy évtizedes Desertec-terv sem, amelynek lényege az lett volna, hogy a Szaharába telepített naperőműfarmokon termelt áramot Európába szállítják; 2050-re a kontinensen felhasznált áram ötöde származott volna Afrikából. Miközben a tudósok kiszámolták, hogy a világ ellátásához elég lenne mintegy 65 ezer négyzetkilométernyi napelem, a Desertechez végül nem sikerült finanszírozókat találni. A projekt ugyanakkor még nem halt el teljesen, most éppen arról folynak tárgyalások, hogy Tunéziába telepítenének hatalmas naperőműveket, amelyek Máltára, Olaszországba és Franciaországba küldenének áramot. A tunéziai erőművek összkapacitása 4,5 gigawatt lenne; ez ötmillió európai család ellátását, illetve hétmillió elektromos autó üzemeltetését fedezné.

A cikk eredetileg a HVG 2018/32. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fogy a kormány ideje, ha pénzt akar látni Brüsszelből

Fogy a kormány ideje, ha pénzt akar látni Brüsszelből

Távozhat Trump védelmi minisztere

Távozhat Trump védelmi minisztere

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

A földre parancsolt több mint 240 darab F-35-ös vadászgépet a Pentagon

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Visszatért a legendás mobilmárka: itt a Palm új okostelefonja, ami igen különlegesre sikerült

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról

Második világháborús gránátot vitt haza egy négyéves német kisfiú a vakációról