szerző:
hvg.hu

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint tavasszal vezetik be az új működési formát. A családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) a tervek szerint már jogi személyiség lenne.

Nem lesznek fix földárak, de a helyi termelési viszonyok sok mindent befolyásolnak, és az árakat is azokhoz kell viszonyítani – nyilatkozta Győrffy Balázs,  a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

A parlament még karácsony előtt döntött a földforgalmi törvény módosításáról, amit nem az agrártárca, hanem Győrffy terjesztett be Font Sándorral és Jakab Istvánnal. A módosítás értelmében a települési agrárgazdasági bizottság (tab) és a kamara megyei elnökségének működése nem változik, az önkormányzatokat viszont kiveszik a rendszerből, akikhez földforgalmi ügyekben másodfokon fellebbezni lehetett. Szakértők szerint ez a módosítás gyakorlatilag a feudalizmusba löki vissza a magyar vidéket, és a kisebb gazdálkodók kiszolgáltatottá válnak

Az eljárás ráadásul a végtelenségig elnyújtható lesz, ezt Győrffy maga is elismeri. Egy példát us említ: „Én akarok földet eladni és van két vevő. A tab az első számú vevőt támogatja, mert a második esetében felhalmozási célú vásárlást lát. A kormányhivatal eldönti, hogy ez helytálló vagy sem. Tegyük fel, hogy a döntést jóváhagyja, ekkor a második fél bírósághoz fordulhat. De most már a bíróság nem mondhatja, hogy akkor a második vevőjelölt is támogatott lesz, hanem csak azt, hogy álláspontja szerint az eljárás során nem a jogszabályoknak megfelelően született döntés, ezért új eljárásra kötelez bennünket.” Innen pedig újra földbizottság, majd kormányhivatal és bíróság lehetnek a következő állomások – azaz „többször is végigjárhatja az ügy a hivatali utat, de a bíróság nem hozhat új döntést, csak új eljárásra kötelezheti a feleket.”

Györffy szerint az ő céljuk az, hogy „a bíróság ne folytasson birtokpolitikát. Neki a jogszabályokat kell betartatni és a betartatása fölött kell őrködni.” Az elnök szerint csak így lehet kizárni a birtokhalmozást. „Szeretnénk, ha a termőföld nem befektetési eszköz lenne, hanem termelőeszköz. Ne családi ezüstként funkcionáljon.”

Korábbi cikkünkben megírtuk: a módosítás egyet jelenthetne a kicsik tönkretételével, hiszen a változtatás megszüntetné a helyben élők beleszólási lehetőségét a termőföldek adásvételében, illetve bérleti szerződéseiben, és annak jogai azokhoz a megyei agárkamarákhoz kerülnének – amelyben Harangozó Gábor, a szocialisták elnökségi tagja szerint az „állami földmutyiban” érintett fideszes politikusok ülnek.

Raskó György agrárvállalkozó is úgy értékelte a javaslatot, hogy aki eddig birtokon belülre került, az ott is marad, aki kívül rekedt, az nem igazán tud majd bekerülni. A módosítások következtében tovább nőhet a birtokok koncentrációja, mely bár javítana a versenyképességen, de falun elhozhatja a feudalizmus totális bebetonozódását.

„Megdöbbenve látom, hogy már a képviselőkben sem bíznak, az a köztestület fogja ellenőrizni a földeket, az állami vagyonnak ezt a részét, amelynek főként a vezetői maguk is érdekeltek a földtulajdonban” – nyilatkozta lapunknak akkor Ács Sándorné, a kishantosi földekért folyó perekben megismert gazdálkodó.

Győrffy az interjúban a családi gazdaságok felszámolására is kitért, mely „torz modell, egy megfoghatatlan, adózási és egyéb más szempontok alapján méltatlan helyzetet eredményező működési forma”. Helyette tavasszal a családi mezőgazdasági vállalkozáts (csmv) vezetnék be, amely a tervek szerint már jogi személyiséggel lesz felruházva, olyan szabályokkal, hogy ne lehessen a nagyobb cégeket szétírni csmv-kre.

A családi gazdaságokra jellemző adókedvezményt átemelnék a csmv keretei közé, azaz százmillió forintos nettó árbevételig mentesíteni kívánják a vállalkozásokat a társasági adó megfizetése alól. Megmaradna az őstermelői kategória is, „de őstermelő tényleg az legyen, aki a felesleget viszi a piacra”.

Győrffy tagadja az ellenzéki vádat, miszerint hatósági árat vezetnének be a földre. „Arról van szó a jogszabályban, hogy a termőföld jövedelemtermelő képességét vegyük figyelembe”. Az elnök szerint pl. „egy Balaton-felvidéki szőlő megvásárlásakor nem mindegy, hogy valaki azt szőlőként kívánja használni vagy építési telekként, mert ha az ingatlanbefektetőt versenyeztetjük a szőlőtermelővel, akkor nem lesznek pariban”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Csodás képek születtek a hétfő hajnali holdfogyatkozásról

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint