szerző:
Lengyel Miklós

Piros tollal tett bejegyzéssel minden iskolás találkozott, amikor megkapta a kijavított dolgozatát a tanárától a digitális korszakot megelőző időszakban. Az írószerszám most egy mozgalom jelképe és névadója lett a franciáknál.

Meg lehet-e tisztesen élni tanári fizetésből Párizsban, ahol méregdrágák az ingatlanok és a lakbérek az egekben vannak már évek óta? Egyebek között ezt tudakolják a tanárok és tanítók a francia fővárosban, ahol a sárgamellényesek mintájára megalakult a Piros tToll mozgalom. Már 55700 tagja van a Facebookon. Egy tanár Párizsban átlagosan 2255-2583 eurót keres. Az első az általános iskolai, a második a középiskolai átlagfizetés. Forintban soknak tűnik, de a lakbérekhez képest édeskevés Párizsban és a nagyvárosokban. Közben viszont Macron elnök befagyasztotta a fizetéseket 2019-re. Mindez nem vigasztalja a pedagógusokat, akik az oktatási miniszterhez fordultak, tőle várják, hogy harcolja ki az elnöknél a pedagógusfizetés emelését.

A pedagógusok panaszával teljesen egyetértek

Ezt nyilatkozta Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter egy sajtófórumon, melyet az RTL és az LCI televízió, illetve a Le Figaro című napilap szervezett. A miniszter elmondta: amióta kinevezték, oroszlánként küzd a pedagógusok pénzéért. De hát nem most kezdődött a pedagógusok vesszőfutása, hanem már a kilencvenes években. A béreik azóta maradnak le a rohamosan emelkedő ingatlanárak mögött. Ezt az OECD-országok összehasonlítása is megerősíti. Az általános iskolai tanárok 15, a középiskolaiak 25%-kal maradnak el az átlagtól. A bérek befagyasztását súlyosbítja a státuszok megszüntetése az iskolákban. Ebben a tanévben is 2500 státusz szűnik meg a francia közoktatásban.

Emiatt is dühöngenek a piros toll mozgalom tagjai

Emmanuel Macron elnöknek első kézből lehetnek információi erről, hiszen felesége korábban a tanára volt a középiskolában. Nem is az információhiány akadályozza a fiatal köztársasági elnököt abban, hogy megpróbálja javítani a pedagógus társadalom helyzetét. Az ok abban keresendő, hogy a francia államnak nincsen pénze. Van viszont adóssága, az éves GDP száz százaléka, miközben az eurozóna csak 60%-ot engedélyez. Macron elnök előre menekül, az eurózóna reformját tervezi. Csakhogy ez Németország nélkül nem megy.

Az idei költségvetés már biztos, hogy elúszik

A GDP várható növekedési üteme csökken. Macron közben sok engedményt adott a sárgamellényeseknek és az őket féken tartó rendőröknek. Emiatt már biztos, hogy Franciaország idén sem tudja 3% alatt tartani a költségvetés hiányát.

Mi lesz a pedagógusok követeléseivel ?

A miniszter csak annyit ígért, hogy megfigyelő csoportot hoz létre a probléma megoldására. Csakhogy ezt már ősszel is megígérte, amikor bejelentette 2500 státusz megszüntetését a közoktatásban. Vagyis a piros tollas mozgalom hívei nem kapnak semmit.

Közben pedig a sárgamellényesek tudatták,nem állnak le!

Nyolcadik akcióhétvégéjüket követi a kilencedik. A miniszterelnök máris közölte, 80 ezer rendőrt és csendőr mozgósítanak. Legutóbb ugyanis a kormányszóvivőnek is pucolnia kellett, mert a sárgamellényesek egy különösen agresszív csapata csaknem rátörte az ajtót a munkahelyén. Az ijedt kormányszóvivő a Matignon palotában, a miniszterelnöknél keresett oltalmat. Macron elnök példás büntetést ígért a sárgamellényes tetteseknek.

Van-e valamiféle forgatókönyve a kormánynak a válság megoldására ?

Ezt tudakolja a baloldal, mely támogatja a sárgamellényesek tiltakozó akcióit, bár az erőszakot elítéli. Macron kormányának valószínűleg nincsen forgatókönyve, mert pénze sincsen. Csakis azzal lehetne lecsillapítani a dühös sárgamellényeseket és a tiltakozó pedagógusokat. Macron már csak azért sem engedhet, mert akkor más szakmák képviselői is vérszemet kaphatnak. Mint például a közszolgálati média, melynek televízióiból idén 2000 embert akarnak elbocsátani. Igaz, ezret fel is akarnak venni, de a 30 alatti teljesen digitalizált nemzedékből, míg az idősebbek mehetnek, ki merre lát. A tiltakozási hullám, mely alaposan csökkentette Macron népszerűségét, aligha ér véget egyhamar.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Honnan tudja egy orosz autós, hogy igazán hideg van? – videó

Honnan tudja egy orosz autós, hogy igazán hideg van? – videó

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Árvizeket okozhatnak az elszaporodott hódok a Dunántúlon

Decemberben engedték ki a börtönből a gdanski főpolgármester késelőjét

Decemberben engedték ki a börtönből a gdanski főpolgármester késelőjét