szerző:
hvg.hu

Külföldről hazatérő fiatalok példájával ösztönzi az elvándorolt sepsiszentgyörgyiek hazatérését az önkormányzat. A sikersztorik mellett még nagyobb vonzerőt jelenthet, hogy ingyen telket is adnak a visszatérőknek.

Erősen hajaz a teljes csődbe torkollt hazai program nevére a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által nemrég indított projekt, a „Gyere haza”. A sepsinet.ro honlapon a városból elszármazott, de külföldi pályafutásuk után hazatérő fiatalok történetei olvashatók, de talán még nagyobb vonzerőt jelent majd az, hogy az önkormányzat ingyentelket és ingyenwifit kínál a hazatérőknek, emellett kedvezményrendszert alakítanak ki a nagycsaládosok számára.

Tavaly év végén nyolc család kapott ingyentelket, egyenként 300 négyzetmétert, melyre négyféle terv közül választva egy típusházat lehet felhúzni. Az építkezés befejezésétől számított tíz év után lehetőség nyílik megvásárolni a telkeket.

A hazatérésre csábító történetekben szerepel Dubajból hazatért marketinges, aki saját tanácsadói vállalkozást indított Sepsiszentgyörgyön, vagy éppen Magyarországon hamburgerkészítést tanult építőmérnök, aki most street foodot árul az erdélyi városban.

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség igazgatója, Kelemen Tibor szerint míg néhány évvel ezelőtt még a munkanélküliség, ma már a munkaerőhiány okoz gondot Háromszéken is – írta a Maszol.

Korábban megírtuk: a Románia 2007-es uniós csatlakozása óta eltelt időszakban – különösen a munkavállalást korlátozó intézkedések feloldása, 2014 óta – a romániai munkaerő ötöde elhagyta az országot. A Világbank friss elemzése alapján már a lakosság 18,2 százaléka él külföldön, míg az ENSZ úgy kalkulál, hogy a lakosság 15 százalékkal csökkenhet 2050-ig, miközben a most 3,6 milliósra becsült diaszpóra mérete évről évre növekszik. Magyarországon a legpesszimistább becslések is nagyjából egymillióra teszik a külföldön élők számát, ez a lakosság bő tíz százaléka.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Rátámadt a saját családjára, és megölte a kisbabájukat is az oregoni férfi

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

Nemsokára újra leszakad a hó, a fél országra kiadják a figyelmeztetést

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit