szerző:
hvg.hu

Romániában, a "lakástulajdonosok országában" meglépték azt, ami a magyar lakáspolitikából teljesen hiányzik, és torzzá teszi a rendszert: banki források szerint indul a jövedelem szerinti differenciálás.

A román pénzügyminisztérium radikálisan változtat az Első ház programon, mert a kezdeményezés számos visszaélésre adott lehetőséget – írta a Magyar Idők.

A programban való részvételt a jövőben életkorhoz és jövedelemszinthez kötnék, eszerint a 35. életévüket betöltő fiatalok már nem folyamodhatnak az állami garanciájú, kedvező kamatú, ötszázalékos önrésszel igényelhető kölcsönhöz, de azok sem, akiknek a jövedelme meghaladja a 3000 lejt (nagyjából kétszázezer forintot).

A szaktárca szerint a módosításokat visszaélések kényszerítették ki, sokan ugyanis nyaralót vagy luxuslakást vásároltak a program segítségével, miközben az igazán rászorulók már nem részesülhettek az éves keretösszegből – írja a portál.

A visszaélésekre az adott módot, hogy bárki részt vehetett a 2009-ben indított, az első otthon megszerzését segítő programban, akinek a nevén nem szerepelt bejegyzett ingatlan, és vállalta, hogy legfeljebb harminc éven belül visszafizeti a kölcsönt. A kedvezményes hitellel több mint 220 ezer lakást vásároltak, mely a nagyvárosi ingatlanárak meredek emelkedéséhez vezetett.

Állandó vita a közgazdászok körében, hogy a lakáspolitika szociál- vagy gazdaságpolitikai alapokon nyugodjon-e, úgy tűnik, Románia most az előbbi mellett tette le a voksát. Magyarországon azonban az elmúlt évek felemás eredményeit elnézve csak az látszik biztosnak, hogy nem érdemes lemondani a gazdasági hatékonyságról azért, hogy nehogy ilyen vádak érjék a területet.

A magyar lakáspolitikáról szóló cikkünkben a szakértők azt nyilatkozták: érdemes lenne az otthonteremtési kedvezményeket a 7-8. jövedelmi decilisre szűkíteni, azaz ki kellene zárni a legjobban kereső 9. és 10. decilist, amelynek tagjai befektetési céljaikat valósítják meg a kedvezmények segítségével – így az árak is jobban kordában tarthatóak lennének.

Világszerte egyébként Romániában a legmagasabb a saját lakásban élők aránya, 96 százalék. A rendszerváltást megelőző években még 70 százalékos volt az állami tulajdonú lakások aránya Romániában, de az akkori kormány az ingatlanok mihamarabbi értékesítése mellett döntött, és igen kedvező feltétekkel vásárolhatták meg a lakásokat a bennük élők.

Romániában kiemelkedően magas a földrengésveszély, mely azért is komoly probléma, mert a házak harmada komoly strukturális problémával küzd. A lakásállomány összességében nagyon rossz állapotú, lakáshiány van, emiatt pedig túlzsúfoltság alakult ki, és nincs bérlakáspiac.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

A Pennynél lehet 400 órát túlórázni

A Pennynél lehet 400 órát túlórázni

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt

Vagy egy 165 éves ember is szavazhat a török választáson, vagy valaki csalt