szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vágó a túlóratörvényt alkalmazó, valamint a NER oligarcháinak cégei ellen hirdetett bojkottot a csendes ellenállás jegyében.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerdán sajtótájékoztatót tartott Vajna Tímea fánkozója előtt, ahol bejelentette, hogy bojkottot hirdet azokkal a cégekkel szemben, amelyek "kiszolgálják a NER-t".

Vágó arról beszélt, hogy minden nap csendesen ki lehet állnia az embereknek a számukra fontosnak tartott értékekért, ugyanis az ellenállásnak nem csak a tüntetéseken és a parlamentben van helye, hanem a mindennapokban is.

Vágó azt is mondta, hogy bojkottálni lehet a NER-t kiszolgáló cégeket, példaként pedig azt említette, hogy az emberek ne menjenek be oligarchák cégeihez, mint például például Vajna Tímea fánkozójába, ne menjenek a CBA-ba vásárolni, a vállalkozók kerüljék Mészáros Lőrinccel az üzleti kapcsolatot, a vásárlók pedig ne válasszanak olyan termékeket, amelyek olyan multinacionális vállalatok gyáraiban készülnek, amelyek kihasználják a kizsigerlő rabszolgatörvény adta lehetőségeket.

"A rabszolgatörvény ott van a Persil mosóporban, a Silan öblítőben, és minden Henkel termékben" – mondta Vágó arra utalva, hogy korábban kiderült, a Henkel körösladányi gyárában van, hogy egy héten akár 68 órát is dolgoznak a munkavállalók, bár a cég közlése szerint ez nem az új túlóratörvény miatt van.

A politikus azt is bejelentette, hogy matricákat fognak kiragasztani azokra a helyekre, ahol alkalmazzák a rabszolgatörvényt, vagy ahol oligarchák üzletei vannak. A matricák feliratai a következők: "Itt alkalmazzák a rabszolgatörvényt! Bojkott! O1G", illetve "Itt egy NER oligarcha csinál profitot! Bojkott! O1G".

Ez utóbbiból egy példányt ki is ragasztott Vajna Tímea fánkozójára. Vágó azt is mondta, hogy tudatos fogyasztó nem megy be ilyen helyre.

Épp szerdán derült ki egyébként, hogy a Tesco hajlik arra, hogy megállapodjon a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) és a következő két évben ne alkalmazza az úgynevezett "rabszolgatörvényben" foglaltakat, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet (KASZ) pedig arról adott hírt, hogy további négy céggel tárgyalnak a túlóratörvény alkalmazásának mellőzéséről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesült az álom, 25 év után újra BL-főtáblán a Fradi

Teljesült az álom, 25 év után újra BL-főtáblán a Fradi

Megmutatta a BMW M2 CS, mit tud az Autobahnon

Megmutatta a BMW M2 CS, mit tud az Autobahnon

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli