szerző:
hvg.hu

Vágó a túlóratörvényt alkalmazó, valamint a NER oligarcháinak cégei ellen hirdetett bojkottot a csendes ellenállás jegyében.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerdán sajtótájékoztatót tartott Vajna Tímea fánkozója előtt, ahol bejelentette, hogy bojkottot hirdet azokkal a cégekkel szemben, amelyek "kiszolgálják a NER-t".

Vágó arról beszélt, hogy minden nap csendesen ki lehet állnia az embereknek a számukra fontosnak tartott értékekért, ugyanis az ellenállásnak nem csak a tüntetéseken és a parlamentben van helye, hanem a mindennapokban is.

Vágó azt is mondta, hogy bojkottálni lehet a NER-t kiszolgáló cégeket, példaként pedig azt említette, hogy az emberek ne menjenek be oligarchák cégeihez, mint például például Vajna Tímea fánkozójába, ne menjenek a CBA-ba vásárolni, a vállalkozók kerüljék Mészáros Lőrinccel az üzleti kapcsolatot, a vásárlók pedig ne válasszanak olyan termékeket, amelyek olyan multinacionális vállalatok gyáraiban készülnek, amelyek kihasználják a kizsigerlő rabszolgatörvény adta lehetőségeket.

"A rabszolgatörvény ott van a Persil mosóporban, a Silan öblítőben, és minden Henkel termékben" – mondta Vágó arra utalva, hogy korábban kiderült, a Henkel körösladányi gyárában van, hogy egy héten akár 68 órát is dolgoznak a munkavállalók, bár a cég közlése szerint ez nem az új túlóratörvény miatt van.

A politikus azt is bejelentette, hogy matricákat fognak kiragasztani azokra a helyekre, ahol alkalmazzák a rabszolgatörvényt, vagy ahol oligarchák üzletei vannak. A matricák feliratai a következők: "Itt alkalmazzák a rabszolgatörvényt! Bojkott! O1G", illetve "Itt egy NER oligarcha csinál profitot! Bojkott! O1G".

Ez utóbbiból egy példányt ki is ragasztott Vajna Tímea fánkozójára. Vágó azt is mondta, hogy tudatos fogyasztó nem megy be ilyen helyre.

Épp szerdán derült ki egyébként, hogy a Tesco hajlik arra, hogy megállapodjon a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) és a következő két évben ne alkalmazza az úgynevezett "rabszolgatörvényben" foglaltakat, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet (KASZ) pedig arról adott hírt, hogy további négy céggel tárgyalnak a túlóratörvény alkalmazásának mellőzéséről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Nem talált jobb közbeszerzési tanácsadót az Emmi a fideszes Bajkai István cégénél

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Közelebbi barátok szerint szívinfarktus okozhatta Andy Vajna halálát

Lekerülhetnek a zöld rendszámok a 300 lóerős hibrid autókról

Lekerülhetnek a zöld rendszámok a 300 lóerős hibrid autókról

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek